Mucurile de ţigară, pungile din plastic, sticlele de băuturi, paiele şi beţele pentru amestecat şi paharele din plastic au fost printre cele mai întâlnite deşeuri de pe plajele litoralului românesc, în urma unei monitorizări realizate de ONG Mare Nostru, în top aflându-se plajele din Constanţa, Eforie şi Mamaia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei informări a ONG Mare Nostrum, cantitatea de deşeuri abandonate pe plaje a crescut de şapte ori, de la monitorizarea realizată în aprilie 2016.

“Pe cele 8 sectoare de plajă situate în Vama Veche, Saturn, Costineşti, Eforie Sud, Constanţa, Mamaia Nord, Năvodari şi Corbu, echipa şi voluntarii Mare Nostrum  au verificat 41.547 metri pătraţi de plajă, cu o abundenţă a deşeurilor de 0,65 deşeuri/m2 , spre deosebire de monitorizarea din aprilie 2016, când valoarea acesteia a fost de doar 0,098 deşeuri/m2. Cea mai mare densitate a fost înregistrată pe sectoarele din Costineşti (2,05 deşeuri/m2) şi Eforie (1,76 deşeuri/m2), pe când cea mai mică a fost înregistrată pe sectorul din Vama Veche (0,23 deşeuri/m2 )”, precizează Mare Nostrum.

De asemenea, în urma centralizării datelor obţinute din teren, numărul total al deşeurilor descoperitea fost de 27.175 de elemente.

“Materialul polimeric artificial a fost cel care a predominat şi în sesiunea de toamnă, acesta ajungând la 23.206, reprezentând 85% din totalul deşeurilor identificate. La o diferenţă considerabilă găsim deşeurile din hârtie/carton, 1.167 şi cele din sticlă/ceramică, 1.042, în această categorie fiind incluse şi deşeurile provenite din materialele de construcţii”, a mai precizat sursa citată.

Astfel, cele mai întâlnite deşeuri au fost mucurile de ţigară, reprezentând 59 la sută din totalul deşeurilor, pungile din plastic, sticlele de băuturi, paiele şi beţele pentru amestecat şi paharele din plastic. De asemenea, au fost găsite şi alte elemente precum ambalaje alimentare, lampioane, bonuri fiscale, şerveţele din hârtie, sau chiar cărţi de joc. Cele mai multe astfel de deşeuri au fost înregistrate pe plaja din Constanţa, cu 7.501 de elemente, fiind urmată de plaja din Eforie, cu 5.126 elemente şi plaja din Mamaia, cu 3.480 de elemente.

“Menţionăm că deşeurile rămase pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări şi alte animale care le pot ingera, atât de pe uscat, cât şi din apa mării, dacă deşeurile sunt luate de ape. De asemenea, există riscul ca prin descompunerea lor să elibereze în mediu substanţe poluante periculoase pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, deşeuri precum seringi, scutece, tampoane şi alte pansamente pot fi purtătoare de agenţi patogeni”, se mai arată în comunicatul Mare Nostrum.

Această monitorizare a deşeurilor s-a desfăşurat în cadrul proiectului Educaţie (de mediu) de nota 10, co-finanţat de OMV Petrom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.