Modelul electric Zoe al Renault nu a primit miercuri nicio stea în testele de siguranţă efectuate de programul european de evaluare a maşinilor noi (NCAP), care sunt considerate standarde în Europa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producătorul auto, care reduce costurile şi lucrează pentru a-şi îmbunătăţi performanţa după ce a exagerat de-a lungul anilor cu o expansiune globală ambiţioasă, a primit, de asemenea, o stea pentru modelul său electric low-cost Dacia Spring.

 ”Renault a fost cândva sinonim cu siguranţa. Dar aceste rezultate dezamăgitoare pentru ZOE şi Dacia Spring arată că siguranţa a devenit acum o daună colaterală în tranziţia grupului la maşinile electrice”, a declarat secretarul general al Euro NCAP, Michiel van Ratingen, într-un comunicat.

Renault a afirmat într-un comunicat că Zoe este un vehicul sigur, care îndeplineşte toate standardele de siguranţă ale autorităţilor de reglementare.

”Aceste standarde evoluează constant şi devin din ce în ce mai stricte în toate domeniile, în special în ceea ce priveşte securitatea. Renault îşi îmbunătăţeşte, aşadar, în mod continuu oferta, pentru a se conforma cu reglementările aplicabile acolo unde sunt vândute vehiculele sale”, a adăugat compania.”

Evaluările Euro NCAP nu sunt obligatorii, deoarece nu certifică vehiculele pentru circulaţie rutieră. Dar consumatorii europeni acordă atenţie testelor Euro NCAP, iar producătorii de maşini comercializează în mod agresiv evaluările bune.

Este doar a treia oară când Euro NCAP acordă unei maşini o calificare cu zero stele şi, dacă va afecta vânzările lui Zoe, acest lucru ar presa Renault să facă o actualizare rapidă sau să accelereze lansarea următoarei versiuni a maşinii.

Euro NCAP a spus că cea mai recentă  versiune a Zoe are un airbag lateral montat pe scaun mai prost decât cel de pe versiunile anterioare.

Euro NCAP a remarcat că Renault Laguna a fost prima maşină care a primit vreodată un rating de cinci stele în 2001.

Renault nu a abordat problema airbag-ului în comunicatul său.

În primele zece luni ale anului, Zoe a fost a treia cea mai bine vândută maşină integral electrică în Europa, în urma Model 3 al Tesla, aflat pe primul loc, pe primul loc, şi a Volkswagen ID.3.

Marca Dacia a spus că Spring merge dincolo de reglementările europene de siguranţă, dar nu adaugă funcţii avansate pentru care clienţii nu ar plăti.

Într-un comunicat de presă intitulat ”Hero to Zero”, grupul britanic de asigurări Thatcham Research a remarcat că Zoe a primit iniţial un rating de cinci stele în 2013.

”Este păcat să vezi că Renault pune în pericol un pedigree de siguranţă construit încă de la crearea ratingului”, a declarat Matthew Avery, director de strategie de cercetare al Thatcham şi membru al consiliului de administraţie al Euro NCAP.

Unsprezece maşini au primit evaluări în runda finală de teste Euro NCAP pentru 2021, care nu a inclus modele Tesla.

O serie de alte vehicule au primit evaluări de cinci stele, inclusiv modelul electric iX al BMW), Mercedes-Benz modelul electric EQS al Daimler, Qashqai al Nissan şi VW Caddy al Volkswagen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.