Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de ”lipsă de profesionalism” şi spune că autoritatea nu a transmis încă datele necesare realizării ordinului comun în vederea aprobării ordonanţei privind garantarea pachetelor turistice în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, România se află din acest motiv în pre-infringement.

În prezent se află pe circuit un Ordin comun cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în vederea stabilirii instrumentelor de garantare a pachetelor de servicii turistice la vânzare, instrumente ce vor asigura inclusiv repatrierea turiştilor.

”De patru luni de zile discutăm (cu oficialii ASF, n.r.). Sunt discuţii, tărăgănăm. Şi aruncă vina unul pe altul, că eu nu am făcut, că eu nu am fost acolo, că nu ştiu ce. E o problemă instituţională. Eu am aşteptat. Ieri am primit un răspuns. Este urât ceea ce au trimis, lipsă de profesionalism. Doar o analiză SWOT, asta am primit din partea ASF”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă.

El afirmă că analiza arată ”de ce nu putem să facem nu ştiu ce”.

”Nu cred că ar trebui să indentificăm ce nu putem face, ci să identificăm ce putem face, de aceea suntem puşi pe aceste poziţii. Şi suntem încredinţaţi şi votaţi de către Parlamentul României. Iar dacă nu vrem să înţelegem putem să plecăm şi în privat, dacă suntem aşa de profesionişti”, adaugă Dobre.

Ministrul Turismului a făcut totodată un apel la conducerea ASF ”să reprezinte interesele cetăţenilor, pentru că sunt plătiţi din bani publici, şi să înţeleagă aceste lucru, dacă nu, ne vedem în Parlament”.

Pentru a preveni problemele create de agenţiile de turism, Ministerul Turismului a emis un Ordin pentru aprobarea modelului, conţinutului şi procedurii de transmitere a formularului "Declaraţie privind activitatea desfăşurată de către agenţiile de turism", document publicat pe site-ul instituţional respectând legislaţia în vigoare privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Potrivit acestui Ordin, agenţiile de turism vor declara o serie de informaţii specifice referitoare la activităţile desfăşurate o dată la trei luni.

Mai mult, Guvernul României a adoptat în data de 30 august 2017 Ordonanţa nr. 26 din 30 august 2017 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, ordonanţă ce cuprinde o serie de măsuri în domeniul turismului menite să contribuie, pe de o parte la protecţia turiştilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

În prezent, Ordonanţa se află în dezbatere în Parlamentul României şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

De asemenea, ministrul Turismului a anunţat, ca urmare a cazului Omnia Turism, că va fi emis un amendament la această Ordonanţă conform căruia agenţiile de turism vor putea vinde pachete turistice pe o perioadă de maximum 12 luni.

La rândul său, preşedintele ANAT, Alin Burcea, vrea ca Ministerul Turismului să finalizeze cât mai repede normele metodologice ale actului normativ privind garantarea pachetelor turistice aprobat la finalul lunii august.

“Situaţia creată în piaţă de Omnia Turism a arătat cât de necesară este apariţia reglementărilor referitoare la garantarea pachetelor turistice care să prevină cazurile de păgubire a turiştilor şi a agenţiilor de turism partenere care întotdeauna au efecte negative asupra activităţii operatorilor cu un comportament corect în piaţă. ANAT îşi reafirmă dorinţa ca Ministerul Turismului să finalizeze cât mai repede normele metodologice ale actului normativ privind garantarea pachetelor turistice aprobat la finalul lunii august, norme care ar fi trebuit să apară pe 16 octombrie”, spune Alin Burcea, într-un comunicat.

Patronatul ANAT cere de ani de zile insistent apariţia unui mecanism eficient de garantare şi a avansat autorităţilor propuneri în acest sens.

”Cerem, din nou, ca legislaţia să fie actualizată cât mai curând”, precizează preşedinte ANAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.