Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat miercuri că Tarom negociază cu o companie de leasing operaţional pentru achiziţia altor două avioane noi, lung curier, care vor intra în acest an în flota companiei destat. Aceste aeronave ar permite relansarea curselor directe spre SUA şi China, ministrul susţinând că Tarom va rezolva şi problema dreptului de survol deasupra Rusiei pentru cursele spre China.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deja suntem în discuţii pentru achiziţionarea unor noi aeronave de lung curier (cu durată de zbor de peste 5-6 ore, n.r.), de această dată, şi cei din cadrul companiei (Tarom, n.r.) lucrează deja la obţinerea sloturilor pentru deschiderea rutelor cu Statele Unite şi China”, a afirmat Cuc.

Ministrul a fost miercuri prezent pe Aeroportul Băneasa, unde a aterizat cea de-a doua aeronavă Boeing 737-800 NG, preluată în leasing pe 10 ani de către compania de stat Tarom. Aeronava a fost botezată "Marea Unire" de către autorităţi, pentru că anul viitor se împlinesc 100 de ani de la eveniment.

”Dacă până la sfârşitul anului vor intra cele două aeronave, cu siguranţă la sfârşitul anului vom avea şi rutele”, a spus Cuc.

Întrebat dacă se negociază pentru dreptul de survol deasupra Rusiei, el a răspuns că ”aceasta este cu siguranţă strategia politică a Tarom”.

Cele două aeronave, "Sarmizegetusa" şi ”Marea Unire”, sunt primele care au intrat în flota Tarom după zece ani.

Potrivit ministrului, pentru cele două avioane s-a plătit la ”preţul conform pieţei”, dar există clauze de confidenţialitate încheiate între Tarom şi Boeing.

”Este un pas foarte important, pentru că astfel revenim la întregirea flotei de anul trecut, când aveam 23 de aeronave înainte să bazăm cele două Airbus-uri. Prin cele două aeronave practic va creşte şi capacitatea de transport cu peste 20% a companiei Tarom”, a spus Cuc.

Cu cele două noi Boeing-uri achiziţionate, prima cursă va avea loc la jumătatea lunii iunie, prima aeronavă achiziţionată va zbura spre Madrid, iar cea de-a doua spre Amsterdam.

El subliniază că revitalizarea Tarom va începe cu aceste două noi aeronave şi cu noul concept de business şi cu reorganizarea companiei.

”Vom spori capacitatea de transport a Tarom”, a spus Cuc.

De asemenea, acesta afirmă că cele două avioane Airbus A310 retrase din flotă anul trecut vor fi predate ca avans la avioanele noi.

”I-am transmis directorului de la Tarom (Eugen Davidoiu, n.r.) că nu vreau ca aceste aeronave să plece din flota companiei decât la valoarea contabilă din cadrul companiei şi nu la o valoare stabilită în urma unor evaluări”, a menţionat ministrul.

După sosirea celor două aeronave, flota companiei a ajuns la 23 de aeronave, dintre care doar 21 operează în acelaşi timp, din cauza operaţiunilor de mentenanţă.

Compania Tarom a pierdut anul trecut poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România, fiind depăşită de Blue Air.

Tarom a terminat şi anul trecut pe pierdere, în contextul în care au fost retrase două avioane din flotă şi au existat persoane care au sabotat compania atât din interior, cât şi din exterior, conform directorului general al Tarom, Eugen Davidoiu. Anul trecut a fost al nouălea consecutiv pe pierdere pentru Tarom. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.