Programul Start-up Nation, prin care se vor acorda ajutoare financiare nerambursabile de până la 200.000 de lei pentru fiecare iniţiativă în afaceri, va fi lansat în luna iunie, a anunţat marţi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna aceasta, începând de luni şi până joi, se desfăşoară o şedinţă de lucru pentru definitivarea Ghidului Start-up Nation cu angajaţii Oficiilor din toată ţara. Reamintim că derularea programului Start-up Nation se află în time-ing-ul calendarului Programului de guvernare, urmând a fi lansat în luna iunie, în materializarea lui fiind necesari mai mulţi paşi”, a afirmat Petrescu, într-un comunicat.

Derularea programului Start-up Nation ţine atât de arhitectura programului, dar şi ”de oamenii care îl implementează şi de nevoia acestora de a fi motivaţi pentru a performa”, potrivit ministrului, care face referire la faptul că, la preluarea mandatului, au fost ridicate şi problemele legate de salarizarea personalului din Oficiile teritoriale pentru IMM-uri şi Cooperaţie (OTIMMC).

În 2016, angajaţii OTIMMC au organizat două greve ca urmare a unor revendicări salariale, fără a li se rezolva aceste probleme.

”Atât pentru rezolvarea problemei salariale şi a volumului de muncă mult prea mare pentru personalul existent, cât şi pentru acordarea unui suport suplimentar investitorilor străini în raport cu autorităţile locale, conform Programului de guvernare, s-a optat pentru soluţia transformării OTIMMC-urilor în agenţii pentru IMM-uri, atragere de investiţii şi promovare a exportului, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului”, a precizat Petrescu. 

În prezent, la solicitarea angajaţilor OTIMMC şi pentru a evita posibile conflicte sindicale au loc discuţii pentru identificarea soluţiilor de creştere a salariilor.

În acest moment, toate angajamentele care îi revin Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în implementarea programului Start-up Nation, dar şi toate celelalte angajamente din Programul de guvernare,” sunt în marja de timp asumată”, menţionează ministrul. 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a publicat normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start Up Nation, modificate în urma aprobării amendamentelor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017, lista codurilor CAEN eligibile în cadrul schemei, precum şi modelul de plan de afaceri.

Legea de aprobare a OUG 10/2017 a fost adoptată, cu amendamente în plenul Parlamentului pe 24 aprilie, fiind transmisă către Administraţia Prezidenţială spre promulgare.

Programul Start-up Nation prevede acordarea unor ajutoare de minimis nerambursabile în valoare de până la 200.000 de lei pentru fiecare întreprinzător privat, pentru un număr maxim de 10.000 de beneficiari. Bugetul total alocat programului se ridică la 380 de milioane de euro, iar înscrierea celor interesaţi pentru obţinerea fondurilor de la stat se va face doar on-line, pe site-ul ministerului.

Termenul limită de semnare a acordurilor de finanţare este 29 septembrie 2017.

Cei care vor accesa programul vor trebui să creeze minimum un loc de muncă pe o perioadă de cel puţin doi ani, fiind astfel estimată crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă. De altfel, salariul este deductibil pe o perioadă de până la un an, iar suma maximă ce poate fi dedusă este de 3.100 de lei, respectiv salariul mediu pe economie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.