Ministrul pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu a declarat, marţi, la emisiunea Talk News, de la Profit TV, că începând cu data de 14 decembrie se vor plăti beneficiarii schemei de ajutor pentru HORECA, el dând asigurări că a prevăzut în bugetul pe 2022 bani pentru această schemă. Ministrul a mai anunţat şi alte programe pentru mediul de afaceri şi a precizat că să doreşte a treia ediţie, anul viitor, şi pentru programul Start-Up Nation.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Daniel Cadariu a arătat că cei care au aplicat pentru schema HORECA cu siguranţă vor primi banii, pentru că lucrurile au intrat pe ultima sută de metri.

”Iniţial, suma totală alocată pentru această schemă este de 2,5 miliarde de lei, iar totalul aplicanţilor a fost peste 10.000. După analiză, a fost acceptat un număr de 8.300 de antreprenori”, a spus ministrul, precizând că pentru HORECA este prevăzut un ajutor de 20%, diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019, faţă de cea din 2020.

”Pentru că suma nu depăşeşte 2,5 miliarde de lei, este de 2,3 miliarde, vor primi întreaga sumă solicitată. Contractele au fost semnate, s-au întors deja la minister şi începând cu 14 decembrie va începe plata. (...) Avem în buget un miliard”, a arătat Cadariu.

Ministrul a dat asigurări că această sumă se va afla în buget. ”Lucrăm la proiecţia de buget, am cuprins aceste sume, mai mult, dorim să lansăm anul viitor alte programe pentru mediul de afaceri. Pentru HORECA, unde au fost întârzieri, cu siguranţă vor fi asigurate sumele pentru 2022”, a afirmat el.

Despre programul Start-Up Nation, Daniel Cadariu a spus că banii există în buget. Schema a avut 10.000 de beneciari, iar în prezent mai sunt la plată 200. ”Sunt bani, ne propunem a treia ediţie a acestui program”, a precizat el.

Despre Măsura 1, care se adresează microîntreprinderilor, ministrul a spus că presupune asigurarea unui grant de 2.000 de euro pentru capitalul de lucru. 

”De la început au fost alocaţi 100 de milioane de euro, din fonduri europene. La o primă etapă, au fost 22.000 de cereri, au fost eligibile 17.000 astfel încât doar 35 de milioane au fost cheltuiţi din schema iniţială. Mai avem la dispoziţie 65 de milioane pentru schema unu, s-au înscris 33.000 aplicanţi, ceea ce ar însemna, dacă s-ar califica, 66 de milioane de euro, cam banii care mai sunt disponibili. Ministerul analizează cererile, banii ar putea ajunge anul viitor la beneficiari”, a spus ministrul pentru IMM-uri.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.