Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat vineri că sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ din judeţul Iaşi au "inundat" reţelele sociale în doar două săptămâni, fiind vorba de o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro, iar imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a susţinut, vineri, în Pădurea Dobrovăţ, judeţul Iaşi, o conferinţă de presă, despre exploatarea forestieră din această zonă.

"În contextul în care opinia publică este sistematic alimentată cu ştiri false şi dezinformări cu privire la Pădurea Dobrovăţ, acţiuni menite exclusiv pentru a induce panică şi indignare în rândul populaţiei şi a genera neîncredere în instituţiile statului, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a întreprins astăzi a doua vizită în teren pentru a clarifica aspectele reale din cadrul exploatărilor forestiere din zonă", arată ministerul într-un comunicat.

Ministrul spune că ceea ce s-a prezentat ca fiind ”pădurea Dobrovăţ rasă de Alexe în 2 zile”, reprezintă în fapt intervenţii pe suprafaţa a 3,5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare.

"Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar 2 săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ. La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite. Sunt zeci de reclame pe Facebook plătite de partide politice şi publicaţii de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alţii după imagine şi capital politic. 'Specialiştii' în propagandă şi dezinformare au folosit până şi poze din parcuri din SUA drept defrişări din România", afirmă oficialul.

El declară că, aşa cum a discutat şi stabilit şi în luna februarie, când a vizitat zona, a convenit că pe lungimea drumului naţional se va constitui o banda de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţişul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.

"Fără a politiza sau face judecăţi de valoare, strict legal şi pe procedură, în realitate amenajamentul silvic şi planul după care s-au executat şi se execută tăierile din Pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat de ministrul Deneş, în 2019, iar intervenţiile succesive între 2007 şi 2020 s-au atribuit în urma unor licitaţii publice. (...) Măsurile prioritare pe care le-am luat în cadrul ministerului sunt menite sa ocrotească inclusiv Pădurea Bârnova-Dobrovăţ şi toate pădurile din Iaşi. Mă refer la includerea în ordonanţa de urgenţă militară a prezenţei gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos", spune Alexe.

El afirmă că a adus modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele şi a descuraja tăierile ilegale, suspendă autorizaţia celor care taie ilegal, a intensificat controalele în pădure, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, iar în curând va lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe maşini, fotografii la transporturi, va monitoriza lemnul din pădure până la procesator.

"Sunt măsuri concrete care încep deja să producă efecte, să dea roade prin scăderea tăierilor şi transporturilor ilegale! Vreau să îi asigur pe toţi românii că sunt foarte preocupat şi mă interesează soarta pădurilor României şi îmi dedic cu bună credinţă toată activitatea pentru a asigura respectarea legilor şi exploatarea durabilă şi sustenabilă a acestei bogăţii naturale”, a mai spus el.

Alexe precizează că prioritatea mandatului său este stoparea tăierilor ilegale şi respectarea cadrului legal în domeniul silvic.

"Lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită şi exploatată sustenabil şi durabil. Paza pădurii, plantările de puieţi şi lucrările de întreţinere se fac din banii proveniţi din vânzarea lemnului. Dacă oprim acum exploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nici pentru conservare", adaugă el.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.