Băncile care acordă credite prin programul guvernamental Prima Casă ar putea reduce dobânzile în cazul locuinţelor noi, în contextul scăderii procentului de garantare pentru locuinţele vechi de la 50% la 40%, potrivit strategiei care va fi aprobată de Guvern în acest an, a declarat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la prezentarea bilanţului de 12 luni de la preluarea mandatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor a propus, într-un document înaintat guvernului, modificarea programului Prima Casă, astfel încât, în următorii cinci ani, garanţia de stat va rămâne 50% doar pentru creditele pentru locuinţe mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani, în timp ce garanţia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinţe vechi.

Aceasta măsură ar putea influenţa băncile să scadă dobânzile în cazul creditelor acordate pentru achiziţia caselor mai noi.

”Am redus garanţia pentru locuinţe vechi pentru a stimula construirea de locuinţe noi. Simpla tranzacţionare a locuinţelor vechi nu rezolvă problema, este nevoie de construirea mai multor locuinţe noi”, a spus Dragu.

În prezent, legea limitează la 2% marja practicată de băncile în creditele acordate în Prima Casă.

Strategia propusă de Ministerul Finanţelor ar urma să fie aprobată prin memorandum sau Hotărâre de Guvern de actualul Executiv, care va trebui să aprobe plafonul pentru anul viitor, pentru a putea fi aplicat de la 1 ianuarie.

Ministerul Finanţelor propune un plafon anual de garanţii de stat pentru programul Prima Casă de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiţi de strategie (2017-2018) şi 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.

La un nivel al garanţiei de stat de 50%, valoarea totală a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casă este dublă faţă de plafonul de garanţii, adică 4 miliarde lei în primii doi ani şi 3 miliarde lei în ultimii trei ani.

Ministerul susţine că măsura este propusă în urma consultării cu consumatorii de credite şi cu băncile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.