Ministrul Finanţelor a anunţat vineri că va avea discuţii cu reprezentanţii băncilor în cursul săptămânii viitoare pentru a vedea care sunt primele efecte ale Ordonanţei 19 după aplicarea noului indice de referinţă privind dobânzile la credite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Vreau să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare, în cazul cererilor de refinaţare să analizăm şi să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării, aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului şi se partea băncilor şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener penyru românii persoane fizice şi persoane juridice şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce guvernul a făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles” a spus Teodorovici.
 
Întrebat dacă este posibil ca dobânzile să nu scadă având în vedere că acestea vor fi influenţate de inflaţia care a crescut în ultimii ani, ministrul Finanţelor a afirmat că este convins că băncile „au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri”.
 
„Repet, băncile, dacă doresc, din punctul meu de vedere, percepţia mea, dacă doresc să fie cu adevărat un partener în economia din România, au astăzi şi un stimulent legal să facă acest lucru, trebuie să finanţeze, trebuie să facă la un cost rezonabil, fie că vorbim de partea de business, fie că vorbim de partea de persoane fizice. Ăsta a fost şi scopul ordonanţei noastre, de a stimula finanţarea reală a economiei” a spus ministru Finanţelor. 
 
Teodorovici a spus că noul indice în baza căruia se calculează dobânzile la creditele acordate de bănci populaţiei prin programul Prima casă în mod „categoric” nu va afecta ratele în sensul creşterii acestora.
 
Întrebat cum se va aplica programul Prima casă după noul indice bancar, ministrul a spus: „cum va fi posibil: cu prevederi legale în acest sens”.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, joi, pentru prima dată, IRCC, un indice care a înlocuit ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Ministerul Finanţelor a anunţat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.

BCR a transmis, la solicitarea News.ro, că potrivit OUG 19, IRCC se aplică doar creditelor de consum şi celor ipotecare standard.

”Din informaţiile noastre, OUG19 prevede că noul indice IRCC se aplică creditelor reglementate prin OUG50/2020 şi OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de către statul român prin legislaţie specifică, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anunţat BCR, la solicitarea News.ro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.