Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a anunţat miercuri că a decis înfiinţarea unui grup de lucru format din reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF) şi membrii organizaţiilor reprezentative din domeniul transporturilor pentru analizarea situaţiei actuale fiscale şi formularea, după caz, de propuneri privind îmbunătăţirea acesteia. Întâlnirea a avut loc după ce Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Ministerului Finanţelor elaborarea unei note de orientare sau a unei note de bune practici care să clarifice faptul că diurna plătită de firmele de transport rutier internaţional conducătorilor auto nu face subiectul reîncadrării ca venit de tip salarial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, alături de conducerea ANAF, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiilor Transportatorilor Rutieri din România. Discuţiile au vizat tratamentul fiscal al diurnelor acordate în cazul detaşărilor transnaţionale, problematică generată de reîncadrarea acestora ca venituri de natură salarială în cadrul unor controale fiscale efectuate de ANAF, precum şi anumite necorelări în legislaţia specifică.

"Sectorul transporturilor are o contribuţie importantă în PIB şi trebuie să identificăm imediat aspectele care necesită clarificări, inclusiv din punct de vedere legislativ, astfel încât firmele din domeniu să beneficieze de un tratament fiscal corect. Am deschiderea către un dialog constructiv cu reprezentanţii industriei transportatorilor din România şi îi asigur de tot sprijinul meu. Am decis înfiinţarea unui grup de lucru format din reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi membrii organizaţiilor reprezentative din domeniul transporturilor. Obiectivul grupului de lucru este analizarea situaţiei actuale fiscale şi formularea, după caz, de propuneri privind îmbunătăţirea acesteia.", a declarat ministrul Finanţelor.

Grupul de lucru astfel format va avea în vedere suportul tuturor instituţiilor implicate în vederea îmbunătăţirii şi armonizării legislaţiei aplicabilă în materie, se arată în comunicatul transmis de minister. Ministerul Finanţelor va trimite invitaţii de participare Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi instituţiilor relevante din subordine, dat fiind că parte din temele discutate sunt de competenţa acestora.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Ministerului Finanţelor elaborarea unei note de orientare sau a unei note de bune practici care să clarifice faptul că diurna plătită de firmele de transport rutier internaţional conducătorilor auto nu face subiectul reîncadrării ca venituri de tip salarial.

Controalele realizate în ultimele luni la firme de transport rutier, care au avut drept consecinţă reîncadrarea diurnei ca venit de natură salarială, produc o îngrijorare maximă în rândul firmelor de transport rutier din România, mai ales în lipsa unor informaţii publice transparente clare, care să constituie o referinţă neinterpretabilă, atât pentru agenţii de control, dar şi pentru firmele controlate, au reclamat transportatorii.

Reîncadrarea „diurnei” ca venit salarial şi taxarea retroactivă închide firmele de transport rutier, susţin transportatorii. "Avem solicitarea de a verifica dacă există vreun caz în care firmele sancţionate au plătit şi au continuat activitatea, şi procentual câte firme în această situaţie s-au închis şi câte au continuat – fără cele care au beneficiat de amnistie fiscală", potrivit UNTRR.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.