Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, joi, că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în „energie verde, în regenerabile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a explicat Sebastian Burduja, la finalul şedinţie de joi a Executivului.

El a mai spus că, „în paralel, însă prin toate fondurile disponibile - PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5.000, 6.000, 7.000, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a conchis Burduja.

Precizările ministrului PNL vin în contextul în care Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni, a anunţat Ministerul Energiei.

Astfel, au fost aduse modificări la OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.