Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a spus că sunt multe localităţi care nu au gaze şi unde oamenii îşi doresc să aibă, însă există şi situaţii contrare, dând ca exemplu comune din judeţul Brăila unde s-au tras gaze, dar locuitorii au renunţat apoi din cauza facturilor mari. Localităţile din apropierea zăcământului de gaze naturale din judeţul Buzău nu sunt alimentate cu gaze, oamenii încălzindu-şi locuinţele cu lemne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt multe localităţi care nu au gaze, care îşi doresc gaze, e un deziderat. Transgaz cu Romgaz cu distribuitorii am început să lucrăm, fiindcă distribuitorul nu poate distribuit decât prin magistrală. Dar să vă spun altceva, suntem la Buzău acum, dar la Brăila s-au tras gaze în câteva localităţi, până a venit prima factura a fost bine, apoi au mai rămas patru-cinci agenţi economici: şcoala, primăria şi biserica eventual. Ceilalţi au băgat lemne în sobă, iar cel care a concesionat distribuţia a rămas cu reţeaua şi cu investiţia fără să o amortizeze. Dar sper că odată cu creşterea nivelului de trai, cu creşterea venitului minim garantat, crescând puterea de cumpărare, şi cu înăsprirea regimului silvic să devină atractivă şi încălzirea pe gaze”, a declarat Mihai Tudose.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus că nu există niciun fel de finanţare europeană pentru dezvoltarea reţelelor de furnizare a gazelor în localităţi, iar primăriile ”sărace” nu pot face astfel de investiţii.

”Nu a existat şi nu există niciun tip de finanţare europeană pentru dezvoltarea reţelelor de furnizare a gazelor în localităţi. S-au dezvoltat reţele doar acolo unde piaţa a cerut şi a venit un distribuitor care şi-a asumat dezvoltarea reţelei, în rest, primăriile cum sunt şi cele de aici, din zona Caragele, sunt sărace şi nu au posibilitatea să realizeze o reţea de gaze pe propria cheltuială şi apoi să vină cu un serviciu de concesiune şi distribuţie”, a declarat Petcu.

De altfel, localităţile aflate în apropierea zăcământului de gaze naturale din judeţul Buzău nu sunt alimentate cu gaze, iar oamenii îşi încălzesc locuinţele cu lemne.

Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.