România îşi propune să-şi reorganizeze industria de stat a apărării prin investiţii în noi tehnologii, pentru a creşte producţia şi exporturile în regiune, a declarat miercuri ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un interviu acordat Reuters, schiţând planuri pentru un sector a cărui cifră de afaceri a crescut în timpul războiului din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania de stat ROMARM controlează 15 companii producătoare de arme şi muniţii, de la praf de puşcă şi transportoare blindate până la obuze de infanterie şi rachete dirijate.

În cele nouă luni de când Rusia a invadat vecina Ucraina, cifra de afaceri a ROMARM a crescut de şase ori faţă de 131,6 milioane de lei din 2021 (28,48 milioane de dolari), exporturile reprezentând cea mai mare parte, a spus ministrul Florin Spataru.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Dar costurile ridicate ale energiei şi tehnologia învechită înseamnă că ROMARM se luptă să ţină pasul cu firmele private de apărare.

”Ceea ce vedem este că preţurile ridicate ale energiei şi o bază tehnologică scăzută au dus la un nivel de producţie mai scăzut decât cel aşteptat”, a declarat Spataru pentru Reuters.

”Avem nevoie de investiţii în noi tehnologii pentru a rezolva această problemă de competitivitate. Ne propunem să creştem producţia pentru a satisface nevoile ministerelor relevante, dar ne uităm şi la exporturi şi la acoperirea cererii regionale”.

Industria de armament din Europa de Est a intensificat producţia în acest an, deoarece guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România, care împarte o graniţă de 650 km cu Ucraina, a refuzat să comenteze despre ajutorul militar pe care îl acordă, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în noiembrie că este ”semnificativ”.

Membră a NATO din 2004, Romania îşi va creşte anul viitor cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut, de la 2% în prezent.

Spătaru a spus că firmele de apărare de stat au în derulare proceduri de achiziţie pentru noi linii de producţie şi echipamente în valoare de 600 de milioane de lei (129,83 milioane de dolari), cu alte 200 de milioane de lei alocate pentru anul viitor.

În 2023, Electromecanica Ploieşti, o subsidiară a ROMAR, va demara un program de investiţii pe trei ani pentru a construi interceptoare de rachete SkyCeptor în parteneriat cu US Raytheon, primele rachete fiind aşteptate în 2026, a spus Spataru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.