Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat că mediul de afaceri olandez din România susţine intrarea României în Spaţiul Schengen şi a transmis mesaje în acest sens. Ministrul precizează că, potrivit unui studiu din 2016, un aviz negativ pentru România ar însemna un impact de 10 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, joi seară, la TVR Info, dacă are semnale de la mediul de afaceri olandez din România că ar susţine sau nu intrarea României în Schengen, Florin Spătaru a afirmat că oamenii de afaceri din Olanda au transmis mai multe mesaje de susţinere. 

”Vreau să vă spun că mediul de afaceri, cel puţin cel care lucrează în România, care a investit în România, a fost de la început, de foarte mult timp, a transmis mesaje că susţine intrarea României în Spaţiul Schengen. Ceea ce se întâmplă la nivel politic, nu mă pot exprima pentru că nu ştiu care sunt motivele pentru care în Parlamentul Olandei am primit un aviz negativ. Pe de altă parte, ce ştiu este că mediul politic olandez este fragil şi o majoritate se construieşte foarte, foarte greu. Au avut o perioadă de aproximativ 2 ani de zile în care nu au avut guvern, practic. Au avut un guvern interimat şi nu pot să mă pronunţ asupra motivelor pe care au stat la baza unui astfel de decizii”, a declarat Florin Spătaru. 

 Ministrul Economiei a explicat din punct de vedere economic ce ar însemna o decizie negativă pentru România.  

”Vreau să vă spun că impactul economic al unui posibil aviz negativ ar fi, conform unui studiu făcut de Uniunea Europeană, în 2016, de aproximativ 10 miliarde de euro. Mediul de afaceri ar suferi de pe urma unui astfel de aviz. Asta înseamnă că România ar fi privată de o cifră de afacere de 10 miliarde şi vă  daţi seama că un astfel de impact are legătură şi cu asigurarea lucrurilor de muncă, are legătură şi cu taxele care ar fi plătite şi practic cu depăşirea unei situaţii economice care vedeţi că este foarte dificilă”, a afirmat ministrul.  

Acesta a precizat că, pe de altă parte, călătorii, că sunt români sau ca sunt din alte ţări, în medie, cheltuie suplimentar, prin mobilitate, aproape 1,3 miliarde de euro pe an.  

”Cred că este normal ca Uniunea Europeană să ia o decizie care ar fi trebuit să fie luată de foarte mult timp, ca România să fie membră cu drepturi depline în UE, incluzând Spaţiul Schengen”, a mai adăugat Spătaru. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.