Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat, vineri seară, în judeţul Buzău, la zăcământul de gaze de pe platforma Caragele, că România va deveni un exportator şi că, dacă îşi joacă ”cum trebuie cartea, va deveni un hub energetic important pe zona Balcanilor”, el adăugând că speră ca ”această abundenţă de energie de pe piaţă ”să atragă prezenţa unor actori importanţi în petrochimie” şi ”să nu fim doar o ţară care arde gazul la figurat şi la propriu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de jurnalişti dacă România va ajunge să exporte gaze naturale, ministrul Economiei şi-a manifestat speranţa că acest lucru se va întâmpla, având în vedere că o dată cu descoperirea zăcământului de la Caragele, din judeţul Buzău, se poate vorbi despre o ”supraproducţie cu ghilimele de rigoare”.

”Vorbim de două componente: o componentă de siguranţă energetică naţională, dacă azi avem producţie internă care e aproape similară cu consumul, iar cu această nouă descoperire începem să vorbim despre o supraproducţie cu ghilimele de rigoare. Dumnezeule, am ajuns şi în această situaţie care va avea cel puţin două efecte: începem să jucăm pe export şi începe să se echilibreze piaţa, că nu mai joacă niciun agent economic în disperare de a găsi gaze. Teoretic, este un imbold foarte bun pe zona de competitivitate. România va deveni un exportator şi, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, va deveni un hub energetic important pe zona Balcanilor”, a declarat Mihai Tudose.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ministrul Economiei a adăugat că speră ca România să fie capabilă să profite de pe urma rezervelor de gaze naturale descoperite şi să nu fie doar ”o ţară care arde gazul la propriu şi la figurat”.

”Speranţa Guvernului este ca această abundenţă de energie de pe piaţă să atragă şi prezenţa unor actori importanţi în petrochimie, să nu fim doar o ţară care arde gazul la figurat şi la propriu, să facem petrochimie, să producem îngrăşăminte, mase plastice şi haine”, a mai spus ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.