Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că este "imposibil" să se discute despre închiderea Complexului Energetic Oltenia (CEO) întrucât acesta produce un sfert din energia realizată la nivelul României, afirmând că CE Oltenia trebuie restructurat, iar banii "să nu mai fie sifonaţi" pentru a deveni profitabil. Ministrul afirmă că mai multe controale au scos la iveală nereguli în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici la Complexul Energetic Oltenia şi că "cineva trebuie să hotărască ce-i acolo şi ce s-a întâmplat acolo".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În momentul când vrei să dai un miliard două sute de milioane de lei la CEO, te gândeşti dacă şi banii ăştia sunt cheltuiţi cum trebuie. (...) În momentul când îţi vine un corp de control al ministrului Energiei şi îţi spune că acolo sunt probleme de vreo 680 de milioane de lei, pagube, asta s-a întâmplat în decembrie, iar acel raport de control a fost contestat şi a rămas definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai găseşti un raport al Corpului de Control al primului ministru care spune că sunt probleme acolo, stai să te gândeşti: trebuie să fac o curăţenie acolo, în interiorul lui CEO, înainte de a le da banii ăştia, că dacă îi dai banii aştia ce se întâmplă?”, a afirmat ministrul Economiei, marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv.
 
El a precizat că este vorba despre "pagube din management”, respectiv achiziţii de gaze naturale la un preţ mare, de la intermediari.
 
"Achiziţii de gaze naturale la un preţ.. o reziliere, luau de la Romgaz, o reziliere a contractului cu Romgaz după care au ajuns să ia mai scump din altă parte. De la un intermediar, evident. Nu au cumpărat cu 7 euro certificatele, au stat până la sfârşitul anului şi au cumpărat cu 15. Adică lucruri de genul ăsta... nu au cumpărat cu 7 euro de la o companie că are probleme compania, dar au cumpărat cu 15 euro de la aceeaşi companie după o anumită perioadă de timp. Adică sunt nişte lucruri care s-au întâmplat şi cineva trebuie să hotărască ce-i acolo şi ce s-a întâmplat acolo. Ieri Consiliul de Supraveghere a schimbat directorul general. Domnul Boza ieri a fost schimbat şi din păcate din toţi cei cinci membri au directoratului unul singur nu a fost implicat în acest... că nu a fost în acea perioadă", a mai declarat Virgil Popescu. 
 
Ministrul Economiei susţine că nu este posibilă închiderea complexului, dar că vrea să vadă cine va răspunde pentru pagubele descoperite la controale. 
 
"Este imposibil să putem să discutăm în momentul de faţă de aşa ceva (despre închiderea Complexului Energetic Oltenia – n.r.), este ilogic. Sistemul energetic naţional depinde de CE Oltenia, 25% din producţia de energie a României este produsă la Oltenia, gândiţi-vă ce ar însemna dintr-o dată... Nu avem cum, este exclus aşa ceva. Este clar că această companie trebuie restructurată, să-şi reducă emisiile de carbon, să treacă la o procedură de decarbonare rapidă şi sunt soluţii. Există şi bani, problema e să existe voinţă a acelor manageri de acolo să facă acest lucru, iar banii care vor veni să fie cheltuiţi pentru acest lucru, să nu mai fie sifonaţi, asta este problema. Iar eu mă voi ţine ca directoratul de acolo şi Consiliul de Supraveghere să facă acest lucru pentru că este vital şi pentru Oltenia şi pentru România ca acea companie să devină profitabilă, poate să devină profitabilă. E o companie din energie, gândiţi-vă: Hidroelectrica e profitabilă, Nuclearelectrica e profitabilă, Romgaz e profitabilă, OMV Petrom e profitabilă, numai CEO este pe pierdere!”, a mai spus ministrul Economiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.