Ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a declarat luni că bugetul anului 2019 nu va fi modificat, în pofida apelurilor din partea omologilor săi europeni şi a Comisiei Europene, de a-l aduce în concordanţă cu legislaţia UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bugetul nu va fi modificat, dar discutăm” cu Comisia Europeană, a declarat Tria reporterlor, după reuniunea miniştrilor de Finanţe europeni.

Ceilalţi miniştri de Finanţe europeni i-au solicitat ministrului Tria să modifice bugetul expansionist.

Tria a mai anticipat că datoria publică a Italiei va scădea şi cu bugetul actual, care prevede un deficit bugetar de 2,4%, cu mult peste nivelul solicitat de Comisia Europeană.

Executivul european consideră că datoria publică a Italiei, a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei, va creşte, dacă planurile de buget nu vor fi revizuite.

La sfârşitul lunii octombrie, Comisia a respins proiectul bugetului pe 2019 - o premieră în istoria UE.

Potrivit regulilor europene, Italia dispune de trei săptămâni, de la momentul respingerii, să prezinte un buget revizuit.

În caz contrar, Roma riscă să fie deschisă o ”procedură de deficit excesiv” împotriva sa, susceptibilă să conducă la sancţiuni financiare care să echivaleze, în teorie, cu 0,2% din PIB-ul italian - adică 3,4 miliarde de euro, pe baza datelor din 2017.

În contextul în care fostul Guvern de centru-stânga a promis un deficit public de 0,8% din PIB în 2019, Roma preconizează în prezent un deficit de 2,4% anul viitor, de 2,1% în 2020 şi 1,8% în 2021.

În ceea ce priveşte datoria publică, în prezent de 131% din PIB - reprezentând proporţia cea mai mare în zona euro, după Grecia, Roma s-a angajat să o reducă la 126,5% în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.