Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, s-a întâlnit joi cu omologul din Polonia, Grzegorz Puda, ministrul Fondurilor şi Politicii Regionale. Cei doi demnitari şi-au exprimat consensul asupra necesităţii alocării de fonduri pentru comunităţile mici din ambele state, acestea confruntându-se cu probleme similare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a avut joi o întrevedere cu ministrul Fondurilor şi Politicii Regionale din Republica Polonă, Grzegorz Puda, în marja celei de-a 3-a şedinţe comune a Guvernelor României şi Republicii Polone, desfăşurate la Varşovia.

Un subiect de interes pe agenda reuniunii l-a constituit politica de coeziune, ministrul român subliniind că viitorul acestei politici de coeziune este corelat în mod inseparabil cu cel al Uniunii Europene, însă aceasta trebuie să rămână capabilă să ofere soluţii integrate, dar şi diferenţiate, în funcţie de nevoi, la nivel european, regional şi local. A fost evocată necesitatea ca prin politica de coeziune să se poată finanţa acele priorităţi de investiţii care răspund în mod specific nevoilor naţionale şi regionale, în special în ceea ce priveşte infrastructura de bază (transport, mediu, socială, digitală şi de sănătate), ceea ce constituie un interes major în relaţia româno-polonă.

”Cei doi demnitari şi-au exprimat consensul asupra necesităţii alocării de fonduri pentru comunităţile mici din ambele state, acestea confruntându-se cu probleme similar”, arată Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi aspecte referitoare la provocările României şi Poloniei în implementarea Fondului pentru Tranziţie Justă (FTJ). Obiectivul României este de a de a genera suficiente locuri de muncă de calitate şi durabile pentru ocuparea forţei de muncă disponibilizate în cadrul industriilor care se vor închide sau se vor transforma substanţial.

Ministrul Dan Vîlceanu a menţionat că România îşi propune, în mod prioritar, intervenţii ale FTJ pentru generarea de locuri de muncă la nivelul sectorului IMM-urilor, al serviciilor publice sustenabile, precum şi la nivelul întreprinderilor mari pentru investiţii productive, însă principala provocare este aceea de a clarifica detaliile calendarului de închidere a unităţilor energetice şi de asumare a acestuia, în condiţiile în care este absolut necesar a se asigura şi securitatea energetică a României în perioada de tranziţie la o economie cu emisii reduse.

Ce doi miniştri au prezentat stadiul negocierilor cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte FTJ, precum şi nevoile specifice.

Cu această ocazie, cei doi demnitari român şi polonez au trecut în revistă aspectele principale ale cooperării bilaterale, remarcând în mod special caracterul de excelenţă al relaţiilor bilaterale şi, totodată, necesitatea intensificării dialogului în domeniul alocării fondurilor pe politica de coeziune 2021-2027.

Ministrul polonez a adresat invitaţia omologului său român de a participa la Forumul Urban Mondial, ediţia a 11-a (WUF11), care va avea loc în premieră în Europa de Est, în oraşul Katowice, Polonia, în iunie 2022. Acest eveniment global privind urbanizarea durabilă este co-organizat de Ministerul polonez al Fondurilor şi Politicii Regionale şi Primăria oraşului Katowice şi sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai guvernelor naţionale, ai autorităţilor regionale şi locale, precum şi cadre universitare, oameni de afaceri, lideri comunitari şi urbanişti.

La rândul său, ministrul Dan Vîlceanu a lansat invitaţia ministrului polonez Grzegorz Puda de a efectua o vizită oficială în România în perioada următoare.

În finalul întrevederii, au fost evocate eforturile depuse de ambele state în contextul situaţiei din Ucraina şi au condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei în Ucraina, încălcarea principiilor de drept internaţional, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. În acest context, cei doi oficiali au salutat preocuparea Comisiei Europene de a sprijini financiar printr-un instrument REACT-EU preluarea în cât mai bune condiţii a refugiaţilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.