Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată, a declarat ,marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pesta porcină africană este o pandemie.(...) Este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care noi producem doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane de locuri de cazare la porc de îngrăşat sunt ocupate peste 900.000, restul sunt locuri de cazare goale în ferme falimentate, iar Guvernul şi noi, fiecare, din bugetul naţional, plătim sute de milioane anual despăgubiri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a mai spus că din cauza acestei boli există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.

“De la apariţia Covid-ului, totul a fost ecranat din nefericire de evoluţia Covid- 19, dar harta României a rămas în continuare roşie şi pericolul este să avem restricţii la export. Nu numai la porc şi carne de porc, ci şi la alte produse agroalimentare dacă nu reuşim să stăpânim această boală. Sau cel puţin să o localizăm”, a explicat Oros.

Ministrul a mai afirmat că în acest moment Ministerul Mediului se ocupă de problema mistreţilor, care sunt cei care răspândesc această boală. În aceste condiţii oficialul este optimist şi crede că vom avea în sfârşit o implementare comună care să fie agreată de toate instituţiile care au abilităţi în gestionarea acestei probleme grave. 

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, în februarie, că 443 de focare de pestă porcină erau active la nivel naţional. De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în februarie, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Preţul cărnii de porc la poarta fermei a ajuns la 5,5- 6 lei pe kilogram, cu 20% mai puţin faţă de anul trecut, a declarat pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, care a precizat că în preajma Paştelui este posibil ca preţul cărnii de porc să crească.

În magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram. 

Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.