Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat joi dimensiunile pagubelor cauzate de secetă, astfel că erau centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile de evaluare pentru o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare, din cele 2,9 milioane hectare însămânţate în toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Legat de dimensiunea pagubelor produse de secetă, la această oră, avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile de evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare, din cele 2,9 milioane hectare, care au fost însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate, din acest punct de vedere, sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa - 103.000 hectare, Timiş - 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare", a anunţat joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta face apel la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafeţele calamitate.

”Ce am observat şi am atras atenţia şi acum două săptămâni şi iarăşi, prin intermediul dumneavoastră, atrag atenţia şi facem apel la buna credinţă şi la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafeţele calamitate, la buna credinţă şi la vigilenţa celor din comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru ca banii pentru despăgubiri să ajungă în mod corect, în mod onest, la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despăgubire să fie cât mai obiectivă. Sunt diferenţe semnificative între judeţe vecine, cu regim de relief şi regim de precipitaţii asemănător, diferenţe foarte mari", a mai spus ministrul Agriculturii.

Legat de irigaţii, oficialul a anunţat că săptămâna trecută a fost pornită staţia de punere sub presiune şi repompare, care nu a mai fost pornită din 2007, la Sultana. Staţia va putea iriga pe încă 20.000 de hectare.

De asemenea, la staţia de la Făurei, s-au terminat reparaţiile.

"La Făurei s-au terminat reparaţiile la acea staţie, deşi nu erau prinse în programele şi în contractele care veneau din urmă pentru a fi reabilitate, dar împreună cu fermierii - pentru că acolo s-au implicat foarte mult şi fermierii, împreună cu oameni de la ANIF - suntem cu reparaţiile aproape la final. Mai trebuie să rezolvăm problema unui post trafo, care între timp a dispărut de acolo. Această staţie nu a fost pornită din 1992. Dacă reuşim să o repornim - şi speranţa noastră e că acest lucru se va întâmpla în curând - vom mai avem posibilitatea să irigăm încă 40.000 de hectare”, a mai spus ministrul.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.