Miniştrii Energiei din ţările bogate din Grupul celor Şapte (G7) au ajuns luni la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, într-un pas semnificativ către tranziţia de la combustibilii fosili către alte forme de energie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030... este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică şi Net Zero, Andrew Bowie, conform unui videoclip postat pe X.

Surse diplomatice italiene au declarat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Acordul va fi inclus în comunicatul final al miniştrilor energiei G7, care va fi publicat marţi, la sfârşitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

O sursă a declarat mai devreme pentru Reuters că diplomaţii din ţările G7 - Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada şi Japonia - au discutat problema până duminică seara, înainte de începerea reuniunii ministeriale.

Acordul marchează un pas semnificativ în direcţia indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Naţiunilor Unite privind clima, pentru o tranziţie de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.

”Ajută la accelerarea trecerii investiţiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia şi, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China şi India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe X.

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele şase staţii rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

În Germania şi Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total.

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreti către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.