Miniştrii din OPEC+ au anulat luni negocierile privind producţia de petrol, în urma nemulţumirilor Emiratelor Arabe Unite, care nu au acceptat prelungirea cu opt luni a reducerii livrărilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a cerut ”raţiunne şi compromis” pentru realizarea unui acord, după eşecul unor două zile de discuţii, săptămâna trecută”. Luni însă, patru surse au declarat că nu au avut loc progrese şi că discuţiile au fost anulate, fără să fie stabilită o nouă dată pentru negocieri.

Incapacitatea de a ajunge luni la un acord înseamnă că majorarea aşteptată a producţiei de petrol începând din luna august nu va avea loc, au spus sursele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei ţiţeiului Brent cu circa 1%, la un preţ de închidere de 77 de dolari pe baril.

Preţurile petrolului se află la cel mai ridicat nivel de după 2018 şi au provocat deja îngrijorări că inflaţia ar putea deturna redresarea economiei globale după pandemia de Covid-19.

Anul trecut, OPEC+ a convenit o reducere record a producţiei de petrol, cu aproape 10 milioane de barili pe zi, reprezentând circa 10% din producţia mondială, în contextul impactului pandemiei. Între timp, limitele au fost relaxate, fiind în prezent de 5,8 milioane de barili de petrol pe zi.

Emiratele Arabe au acceptat vineri o propunere a Arabiei Saudite şi a altor membri ai OPEC+ de creştere a producţiei de petrol în etape, cu circa 2 milioane de barili pe zi, în perioada august-decembrie, dar au respins extinderea reducerilor rămase până la sfârşitul lui 2022, în loc de luna aprilie, care este termenul actual.

Emiratele Arabe sunt nemulţumite de baza faţă de care sunt calculate reducerile producţiei sale şi vrea să fie majorate. Abu Dhabi-ul s inveastit miliarde de dolari în creşterea capacităţii sale de producţie şi afirmă că baza producţiei sale a fost stabililă la un nivel prea scăzut atunci când OPEC+ a convenit acordul iniţial.

Deciziile OPEC+, din care fac parte statele membre ale OPEC, Rusia şi alţi producători mari de petrol, trebuie să fie unanime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.