Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor propune exproprieri de 2,77 milioane lei pentru 264 de imobile situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din proiectul podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului publicat în dezbatere de minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 2,774 milioane lei, aferentă unui număr de 264 imobile, în suprafaţă totală de 127.882 mp teren", arată documentul consultat de News.ro.

De altfel, pentru exproprierea imobilelor proprietate privată afectate de realizarea acestui obiectiv de investiţii a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 857/2018. A fost totodată emisă şi Decizia de expropriere nr. 31/08.01.2019. Potrivit documentului aprobat de Guvern în 2018, urmau să fie expropriate 64,2 hectare de teren în judeţele Brăila (localităţile Brăila şi Vădeni) şi Tulcea (Smârdan şi Jijila), iar proprietarii să primească în total, în compensaţie, 10,34 milioane lei, suma fiind stabilită în urma unei evaluări ANEVAR din 2018. Proiectul are statut de lucrare de utilitate publică de interes naţional şi necesită exproprierea unui număr de 400 de proprietăţi.

Indicatorii tehnico – economici pentru realizarea obiectivului de investiţii "Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila", judeţele Brăila şi Tulcea, au fost aprobaţi prin Hotărârea Guvernului nr. 612/2017.

Potrivit documentului, valoarea totală a investiţiei este de 2,59 miliarde lei inclusiv TVA. Construcţia sa ar dura patru ani.

"Prin prezentul proiect de act normativ se propun următoarele: aprobarea amplasamentului suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila', judeţele Brăila şi Tulcea, conform variantei finale a Proiectului Tehnic, prevăzut în anexa nr. 1, la prezenta hotărâre; aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila', judeţele Brăila şi Tulcea, a listei cuprinzând proprietarii sau deţinătorii de imobile proprietate privată supuse exproprierii situate pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni, din judeţul Brăila şi localităţile Smărdan şi Jijila, din judeţul Tulcea, aşa cum rezultă din evidenţele unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 2,774 milioane lei, pentru un număr de 264 imobile, în suprafaţă totală de 127.882 mp teren, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezentul proiect de hotărâre", mai arat[ documentul.

Suma de 2,774 milioane lei aferentă imobilelor, reprezentând terenuri cu sau fără investiţii, pentru localităţile Brăila şi Vădeni, din judeţul Brăila şi a localităţilor Smârdan şi Jijila,  din judeţul Tulcea, rezultă din raportul de evaluare întocmit în luna martie 2020 de către evaluatorul autorizat Ostiadal Valentin membru atestat ANEVAR.

Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, judeţele Brăila şi Tulcea, are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, creşterii siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele în prezent tranzitate.

Drumul a fost proiectat, astfel încât obiectivul de investiţie să se execute pe teritorul administrativ al localităţilor Brăila şi Vădeni din judeţul Brăila, precum şi pe teritorul administrativ al localităţilor Smârdan şi Jijila din judeţul Tulcea.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.