Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor europene anunţă, joi seară, că patru din cele opt Programe Operaţionale Regionale (POR) prin care vor fi atraşi banii în perioada 2021-2027 au fost trimise oficial Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României a avizat, în şedinţa de joi, cel de-al patrulea Program Operaţional Regional (POR) pentru exerciţiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest. Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare şi aprobare Programele Operaţionale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Nord-Vest ce vor fi implementate de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcţia de Autorităţi de Management pentru Programele Operaţionale Regionale”, a transmis, joi seară, MIPE, într-un comunicat de presă.  

”Este un moment mult aşteptat pentru debirocratizare şi pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin  negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcţie de specificul şi necesităţile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). 

Specificul fiecărui Program Operaţional Regional transmis Comisiei până în prezent: 

POR Vest, în valoare de 1,1 miliarde euro, a fost avizat la 18 mai de către Guvernul România şi are printre obiective: dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI), digitalizarea IMM-urilor şi a autorităţilor publice locale şi susţinerea dezvoltării, competitivităţii şi productivităţii IMM-urilor, în special în domeniile de specializare inteligentă. Acest program cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. 

POR Sud-Vest Oltenia, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: dezvoltarea infrastructurii rutiere, sociale, de sănătate şi de patrimoniu cultural, precum şi investiţii în mobilitatea urbană sau infrastructura de învăţământ. Acest program cuprinde judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. 

POR Sud-Muntenia, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: susţinerea capacităţii de inovare şi digitalizare a administraţiei locale şi a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii şi serviciilor şi valorificarea potenţialului cultural şi turistic al regiunii. Acest program cuprinde judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. 

POR Nord Vest, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a primit joi, 26 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: dezvoltarea în ceea ce priveşte creşterea inteligentă şi sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală şi stimulând inovarea în vederea diminuării disparităţilor şi creşterii standardului de viaţă. Acest program cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj. 

”De asemenea, POR Bucureşti-Ilfov, POR Sud-Est, POR Centru şi POR Nord-Est urmează să fie în scurt timp trimise Guvernului spre avizare”, a mai transmis ministerul.  

Toate investiţiile ce urmează să fie susţinute prin POR 2021-2027 vor combina principiile sustenabilităţii, accesibilităţii şi incluziunii sociale şi teritoriale, pentru a oferi cetăţenilor accesul la servicii publice eficiente şi o calitate ridicată a vieţii. Conform studiilor efectuate de Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), marile disparităţi sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un judeţ la altul), faţă de diferenţele între regiuni, care nu depăşesc procentul de 40%. De aceea, o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme. 

”La mijlocul lunii aprilie, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, cele şaisprezece Programe Operaţionale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro fiind deja în curs de transmitere în variantele finale negociate”, a mai transmis ministerul.  

  

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.