Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a lansat luni Programul de internaţionalizare a firmelor, ce va fi extins şi în anii următori, cu un buget de 5 milioane lei în acest an, urmând ca în august să lanseze alte două programe pentru IMM-uri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Programul de internaţionalizare are un buget de 71 milioane lei, între anii 2017 şi 2020. Anul acesta are o alocare de 5 milioane lei, dar din anul 2018 va avea 20 milioane lei, din 2019 – 22 milioane lei şi în 2020 - 24 milioane lei”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă.

Programul finanţează companiile româneşti pentru participarea la misiuni economice, la târguri internaţionale, pentru cursuri sau pentru realizarea de site-uri şi materiale de prezentare.

 ”Există un grant maxim de 50.000 lei pentru societăţile care doresc să aplice, cu un aport propriu de 10%”, a spus Laufer.

Sumele maxime eligibile sunt de 30.000 lei pentru participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, 15.000 lei pentru participări individuale la misiuni economice în străinătate, 10.000 lei pentru crearea identităţii vizuale, 10.000 lei pentru site şi aplicaţii, 10.000 lei pentru cursuri pentru angajaţi, în ţară sau în străinătate, 10.000 lei pentru studii de piaţă şi analize şi 10.000 pentru alte activităţi.

Potrivit ministrului, luni, la ora 12:05, erau deja 141 de firme înscrise, din care 49 de companii au depus în primele zece minute, media fiind de o înscriere la fiecare două minute şi 49 de secunde, ”ceea ce reflectă un interes major pentru program".

”În acest an, ne-am propus să finanţăm între 100 şi 150 de companii, în funcţie de grantul maxim pe care acestea îl vor solicita. Cu siguranţă acest program va primi o atenţie specială din partea noastră, fiindcă ne interesează să urmărim şi rezultatele”, a afirmat Laufer.

Înscrierile în cadrul programului se vor finaliza vineri, 4 august, la ora 20:00, iar pentru selecţia solicitanţilor va fi aplicat principiul cronologic - "primul venit, primul servit".

În august, ministerul va lansa alte două programe: Comerţ şi Microindustrializare, primul pe 16 august, iar al doilea după o săptămână.

Programul pentru Comercializarea serviciilor de piaţă are un buget de 49,95 milioane lei, cu un grant maxim de 250.000 lei per beneficiar şi maximum 10% contribuţie proprie.

”Cei care vor să beneficieze de acest program sunt IMM-uri cu minimum un an vechime ce desfăşoară activitate de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Minimum 200 de beneficiari cuprinşi în program, dar sperăm la mai mult, şi minim 400 de noi locuri de muncă ce urmează să fie create", a spus Laufer.

Pe 21 august va fi lansat Programul de Microindustrializare, cu un buget de 74 milioane lei, cu un grant maxim este de 450.000 lei pe beneficiar. Contribuţia proprie va fi tot de maximum 10%.

Beneficiarii vor fi IMM-urile cu vechime mai mare de un an.

În cadrul noului program, se urmăreşte finanţarea între 165 de beneficiari şi maximum 250, urmând a fii create minimum 350 de noi locuri de muncă.

Ministrul arată că astfel va debloca toate programele care oferă granturi pentru companii, în diverse sectoare şi domenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.