Ministerul Mediului a anunţat vineri că, în urma descinderii de joi, de la Sinteşti, Vidra şi Jilava au fost încheiate 12 acte de control şi au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 180.000 lei. În zonă au loc arderi ilegale de deşeuri ce poluează Capitala, arată ministerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, şi secretarul de stat Andrei Cazacu, au participat joi, 12 noiembrie, alături de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, la o amplă acţiune de control, pe raza localităţilor Sinteşti, Vidra şi Jilava din judeţul Ilfov. Acţiunea a vizat amplasamentele monitorizate anterior pentru arderile ilegale de deşeuri, precum şi pentru desfăşurarea unor activităţi neautorizate de colectare şi valorificare a deşeurilor.

Scopul acestei acţiuni a fost, în principal, localizarea zonelor în care se incinerează ilegal deşeuri în vederea valorificării materialelor reciclabile, fapte care afectează mediul înconjurător, sănătatea oamenilor şi calitatea vieţii din zona metropolitană Bucureşti-Ilfov.

”Am mers la Sinteşti, unul dintre focarele de arderi ilegale din jurul Bucureştiului, unde am declarat deschis război arderilor ilegale de deşeuri. E incredibil şi intolerabil ca un astfel de loc să existe lângă o capitală europeană în 2020 şi puteţi vedea despre ce vorbesc în fotografiile de mai jos - cantităţi enorme de deşeuri fără acte de provenienţă, suprafeţe mari incendiate. Primim de aici sute de sesizări de la cetăţeni şi nu este prima oară când vin pe străzile acestea. Vom face oricâte intervenţii va fi nevoie pentru a opri aceste activităţi ilegale care dăunează atât de mult aerului pe care îl respirăm. Ce vedem aici nu sunt cazuri izolate, sunt adevărate grupuri infracţionale. Situaţii precum cele de la Sineşti pot fi rezolvate doar prin colaborarea între autorităţile statului – Garda de Mediu, Poliţie, Jandarmerie, Parchet. Astfel de acţiuni le vom replica peste tot în ţară, acolo unde avem situaţii similare”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Alături de conducerea MMAP, la acţiune au participat şi comisarul general al GNM, Marioara Gătej, 11 echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, al Comisariatului Municipiului Bucureşti şi al Comisariatului Judeţean Ilfov, 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, respectiv, al Unităţii Mobile Prahova şi 20 reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov.

Au fost verificate atât persoane fizice, cât şi persoane juridice în ceea ce priveşte deţinerea actelor de reglementare pentru activităţile desfăşurate, precum şi pentru legalitatea funcţionării în conformitate cu actele deţinute.

"Pe parcursul desfăşurării acţiunii au fost încheiate 12 acte de control şi au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 180.000 lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru lipsa deţinerii autorizaţiei de mediu, respectiv a documentelor care să ateste trasabilitatea deşeurilor, precum şi pentru eliminarea deşeurilor în afara perimetrelor autorizate în acest sens. De asemenea, în timpul acţiunii, a fost confiscat un mijloc de transport utilizat la săvârşirea faptelor contravenţionale şi a fost ridicată o cantitate de aproximativ 13 tone deşeuri amestecate, în scopul eliminării finale", arată ministerul.

Ca urmare celor constatate în timpul verificărilor au fost impuse măsuri de evacuare a deşeurilor identificate şi predarea acestora către operatori economici autorizaţi, precum şi măsuri de interzicere a desfăşurării activităţilor de colectare, reciclare şi valorificare a deşeurilor în lipsa existenţei sau respectării autorizaţiilor de mediu. Totodată, s-a dispus interzicerea incinerării de deşeuri şi materiale de orice natură în instalaţii şi pe amplasamente neautorizate în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.