Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat vineri că a publicat licitaţia pentru extinderea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, achiziţie de peste 11,7 milioane lei. Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) furnizează în timp real Comisiei Europene informaţii referitoare la calitatea aerului şi are opt puncte în care există analizoare care măsoară online concentraţiile de particule în suspensie PM10, amplasate în aglomerarea Bucureşti-Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul privind procedura de atribuire a contractului 'Furnizare echipamente suplimentare de monitorizare a calităţii aerului necesare în vederea creşterii gradului de măsurare şi de informare a publicului în timp real privind calitatea aerului înconjurător'. Prin această achiziţie, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) va fi suplimentată după cum urmează: 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracţiile PM10 şi PM 2,5, pentru aglomerarea urbană Bucureşti–Ilfov; 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului pentru aglomerarea urbană Bucureşti-Ilfov; 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calităţii aerului pentru aglomerările urbane Bucureşti, Iaşi, Braşov, Bacău”, anunţă ministerul.

Totodată, prin acest contract se va finanţa dezvoltarea unei aplicaţii pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.

Valoarea totală a achiziţiei este de peste 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu.

”Calitatea aerului pe care îl respiră românii este un subiect la care ţinem foarte mult. Pentru îmbunătăţirea calităţii aerului derulăm constant proiecte, ceea ce demonstrează şi această investiţie care urmează să fie foarte curând pusă în practică. Românii au dreptul să fie corect informaţi despre calitatea aerului din localităţile lor. De exemplu, prin aplicaţia pentru mobil, care va fi dezvoltată cu această ocazie, ei vor afla mult mai multe informaţii, într-un timp mai scurt, despre aerul pe care îl respiră”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor Mircea Fechet.

Companiile interesate pot depune oferte în conformitate cu prevederile documentaţiei de atribuire. Data limită de depunere a ofertelor este 18 ianuarie 2021, ora 15.00.

”Cea mai mare parte din investiţia în monitorizarea calităţii aerului va fi făcută în Bucureşti. Capitala are deja un verdict al Curţii Europene de Justiţie pentru depăşirile la concentraţiile de PM 10, dar şi o procedură de infringement pentru depăşirile concentraţiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde şi o reţea de 50 de senzori, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deţine o astfel de reţea”, a mai spus Mircea Fechet.

În prima săptămână a lunii decembrie au fost instalate trei noi analizoare care măsoară online concentraţiile de particule în suspensie PM10 în Bucureşti. Echipamentele au fost instalate în 3 staţii existente, respectiv B2 - Titan, B4 – Berceni si B5 – Drumul Taberei.  Începând cu data de 14 decembrie 2020, alte două staţii au fost dotate cu analizoare pentru măsurarea şi transmierea în timp real a concentraţiilor de PM10: B7 – Măgurele şi B8 – Baloteşti.

Astfel, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), care furnizează în timp real Comisiei Europene informaţii referitoare la calitatea aerului, are opt puncte în care există analizoare PM10, amplasate în aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Cele 5 noi puncte de măsurare se adaugă celor de la B6-Cercul Militar, B3-Mihai Bravu şi B1-Lacul Morii, staţii care deja măsurau în timp real concentraţiile de PM10.

De asemenea, la începutul anului următor, vor fi adăugate încă trei noi staţii de monitorizare a calităţii aerului în Chiajna, Bragadiru şi în Sectorul 1.

”În scurt timp vor fi amplasate noi panouri de informare în timp real a populaţiei, la Crângaşi şi la Unirii iar la Bucur Obor a fost deja instalat un panou care funcţionează perfect. Toate datele pe care aceste analizoare de ultimă generaţie le pun la dispoziţia cetăţenilor sunt publicate pe panourile informative şi pe site-ul www.calitateaer.ro, care este portalul oficial al RNMCA şi care furnizează în timp real Comisiei Europene informaţii legate de calitatea aerului, fiind de altfel, şi singurul care respectă atât cerinţele CE în ceea ce priveşte domeniile de concentraţii pentru indicii de calitate a aerului, precum  şi codurile de culoare”, precizează Ministerul Mediului.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.