Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: transmite, vineri seară, că instrumentele financiar bancare sunt o soluţie pentru atragerea fondurilor europene. În acest sens, instituţia a promovat un act normativ care prevede posibilitatea ca o instituţie bancară să constituie instrumente de garantare pentru acordarea prefinanţării în una sau mai multe tranşe de maximum 40% din valoarea ajutorului de stat/de minimis primit de către beneficiari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul de stat MIPE Carmen Moraru a discutat, astăzi, cu reprezentanţii Consiliul Patronatelor Bancare din România, despre creşterea rolului instituţiilor bancare în absorbţia fondurilor europene alocate ţării noastre prin intermediul instrumentelor financiare lansate sub umbrela PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), InvestEU şi a Politicii de Coeziune 2021-2027”, a transmis, vineri seară, MIPE, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, instrumentele financiare vor trebui să răspundă nevoilor de finanţare a mediului privat, inclusiv pe domenii specializate (digitalizare, cercetare-dezvoltare, inovare, tranziţie verde), dar şi să permită băncilor transferul de beneficii către companii (costuri reduse, structura flexibilă a colateralului).  

”Utilizarea instrumentelor financiare are mai mult beneficii, precum: mobilizarea de resurse publice şi private adiţionale în completarea fondurilor alocate iniţial, caracterul de revolving al finanţărilor. La nivelul UE, creşterea semnificativă a utilizării instrumentelor financiare este un obiectiv cheie al Politicii de Coeziune în perioada de programare 2021-2027”, a mai transmis ministerul.  

Potrivit instituţiei, instrumentele financiare pot fi cofinanţate în cadrul Politicii de Coeziune pentru a sprijini priorităţile de investiţii incluse în programele operaţionale, cu condiţia să se adreseze segmentelor în care băncile nu sunt dispuse să acorde finanţări sau sectorul privat nu este dispus să investească. 

”În perspectiva pregătirii atragerii fondurilor alocate României pentru perioada 2021-2027, MIPE a promovat deja un act normativ care prevede posibilitatea ca o instituţie bancară să constituie instrumente de garantare pentru acordarea prefinanţării în una sau mai multe tranşe de maximum 40% din valoarea ajutorului de stat/de minimis primit de către beneficiari. Astfel, beneficiarii vor putea utiliza serviciile bancare în implementarea proiectelor”, mai arată ministerul.  

Potrivit MIPE, o altă măsură importantă adoptată deja este desemnarea Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională ca autorităţi de management pentru programele operaţionale regionale, fapt care vine cu avantaje precum: simplificarea procedurilor, transparentizarea şi scurtarea timpilor, astfel încât generarea de politici publice regionale să ducă la investirea eficientă a fondurilor europene în funcţie de specificul local. 

Potrivit MIPE, în cadrul programelor operaţionale 2021 – 2027 sunt prevăzute următoarele alocări pentru instrumente financiare:  

• PO Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare - 168 mil. euro 

• PO Regionale – aprox. 422 mil. euro 

• PO Dezvoltare Durabilă - 115 mil. euro 

• PO Educaţie şi Ocupare – 75 mil. euro 

Instrumentele financiare ce pot fi accesate prin PNRR fac parte din Componenta 9 - Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare, respectiv: 

● Garanţia de portofoliu pentru Rezilienţă, buget: 300 mil. euro (partener de implementare Fondul European de Investiţii -FEI); 

● Garanţia de portofoliu pentru Acţiune climatică, buget: 200 mil. euro (partener de implementare FEI); 

● Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare, buget: 400 mil. euro (partener de implementare FEI); 

● Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes, buget: 300 mil. euro (partener de implementare Banca Europeană de Investiţii); 

● Instrumentul financiar pentru investiţii în eficienţă energetică în sectorul rezidenţial şi al clădirilor, buget: 50 mil. euro (partener de implementare Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare). 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.