Ministerul Finanţelor a reacţionat, miercuri, la proiectul de modificare a Codului Fiscal apărut în presă, precizând că nu îşi asumă proiectul şi că nu are în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nici creşterea taxelor pentru persoanele fizice autorizate (PFA). În plus, ministerul susţine, într-un comunicat remis News.ro, că respinge ideea de aministie fiscală, dar nu precizează dacă proiectul a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de act normativ, obţinut de Profit.ro, propune o amnistie fiscală pentru averile nejustificate de până la un milion de euro, contribuabilii primind o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declare aceste sume la Fisc şi să plătească impozit de 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.

De asemenea, proiectul prevede majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla.  Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor. 

Însă Ministerul Finanţelor respinge proiectul, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.

"Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii", arată o reacţie transmisă News.ro.

Potrivit ministeruluui, nu sunt prevăzute creşteri de taxe până la finalul acestui an. 

"Aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice", se mai arată în comunicat. 

Ministrul Finanţelor admite că a cerut analize privind fiscalitatea, dar nu un astfel de proiect. 

“Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată în comunicat. 

Secretarul de stat Gabriel Biriş este responsabil pe partea de fiscalitate în cadrul Ministerului Finanţelor. Acesta nu a fost disponibil pentru declaraţii până la ora redactării acestei ştiri.

Ministerul a respins orice proiect de majorare a taxelor. 

"Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării. În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete", a afirmat instituţia. 

În mod oficial, ministerul respinge şi amnistia fiscală propusă în proiect. 

"De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice", arată comunicatul ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.