Ministerul Finanţelor a vândut vineri obligaţiuni de stat în valoare de 90 milioane lei scadente la 8 martie 2022, printr-o licitaţie suplimentară la cea de joi, în care a luat cu împrumut 600 milioane lei (132,8 milioane euro), la dobânzi în scădere, arată datele publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma sesiunii suplimentare de vineri, valoarea cumulată a licitaţiei a fost de 690 milioane lei. 

Licitaţia este a doua dintr-o nouă emisiune de obligaţiuni benchmark.

Cererea a fost solidă. Vineri, cele şapte bănci participante la licitaţie au oferit 445 milioane lei, după ce oferta a atins joi 1,2 miliarde de lei, de două ori mai mult decât suma cerută de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,4%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,79%, iar cel mediu, de 2,77% pe an, potrivit datelor BNR.

La licitaţia anterioară pentru aceeaşi scadenţă, din 6 martie, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane lei (132,5 milioane euro), la un randament mediu anual de 3%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna aprilie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, la care se pot adăuga 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.