Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că a elaborat normele metodologice de aplicare ale Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest România, acestea fiind cuprinse într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acest program, Guvernul încearcă să încurajeze şi stimuleze dezvoltarea IMM-urilor prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele acordate acestora.

Pentru anul 2019 este alocat un plafon de garanţii în valoare de 700 milioane de lei. Proiectul de act normativ stabileşte costul total al creditelor acordate în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, care se compun din ROBOR 3M + marjă fixă.

Astfel, pentru creditele garantate de stat în proporţie de 80%, marja este de maximum 2% pe an, iar pentru creditele garantate de stat în proporţie de 50%, marja este de maximum 2,5% pe an.

”Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către instituţia de credit în toate etapele creditării. Marja nu include prima unică de garantare şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de creditare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.)”, se arată în comunicat.

Prima unică de garantare este compusă din comisionul de risc datorat ministerului de către beneficiarul programului şi comisionul de administrare datorat de beneficiar Fondului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Totodată, sunt stabilite criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, cât şi pentru instituţiile de credit ce vor să participe în Program.

Proiectul stabileşte detaliile documentelor necesare şi fluxul acestora între instituţia de credit şi FNGCIMM în vederea acordării garanţiei de stat, precum şi monitorizarea acesteia şi modalităţile de recuperare a sumelor plătite în cazul în care instituţia de credit solicită plata garanţiei. În plus, este clarificat modelul convenţiilor care se va încheia între minister şi cele două fonduri de garantare şi instituţiile de credit necesare derulării programului se aprobă prin Ordin al ministrului Finanţelor Publice şi vor fi similare celorlalte programe de garanţii de stat.

Totodată, sunt avute în vedere detaliile codurilor CAEN necesare implementării proiectelor de dezvoltare/înfiinţare a centrelor de agrement, inclusiv a celor destinate dezvoltării/înfiinţării bazelor de tratament balnear precum şi codurile CAEN excluse de la acordarea de garanţii (intermediere financiară, fabricare armament, jocuri de noroc, comerţ cu ridicata sau amănuntul, activităţi de protecţie etc.).

De asemenea, beneficiarul trebuie să prezinte instituţiilor de credit garanţii colaterale, care, împreună cu garanţia de stat şi ipoteca legală imobiliară şi/sau mobiliară asupra activelor finanţate din credit în cazul creditelor de investiţii, acoperă în proporţie de cel puţin 100% valoarea finanţării.

Programul IMM Invest România constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program. Astfel, există o garanţie de stat în procent de 80% pentru credite de investiţii finanţare proiecte de dezvoltare/înfiinţare centre de agrement, proiecte de investiţii în activităţi de producţie, servicii şi inovare, cu o valoare maximă a finanţării garantate de 1,25 milioane lei. 

În plus, se acordă o garanţie de stat în procent de 50% pentru credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru cu o valoare maximă a finanţării garantate de 5 milioane lei. Totodată, există o garanţie de stat în procent de 50% pentru credite de investiţii cu o valoare maximă a finanţării garantate de 10 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.