Ministerul Finanţelor (MFP) a atras 614,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro (valori însumând 905 milioane lei – 183,5 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimele 12 luni prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea celor patru runde de finanţare derulate în ultimele 12 luni la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Titlurile de stat pot fi tranzacţionate la BVB începând de vineri, 16 iulie, în mod transparent, prin intermediarii autorizaţi.

”Ministerul Finanţelor (MF) a atras 614,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro (valori însumând 905 milioane lei – 183,5 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimele 12 luni prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, valoarea celor patru runde de finanţare derulate în ultimele 12 luni la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro)”, arată un anunţ al BVB.

În cadrul celei de-a patra oferte, derulată în perioada 22 iunie – 12 iulie, românii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv doi ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţa la doi ani.

„Continuarea şi în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul doreşte să ofere populaţiei alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor şi care este derulat prin piaţa de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunităţi


de investire şi flexibilitate în administrarea disponibilităţilor pentru investiţii”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, ministru interimar al Finanţelor.

Titlurile de stat au intrat la tranzacţionare la BVB, vineri, 16 iulie, şi pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizaţi.

Subscrierea iniţială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

„Suma atrasă de Ministerul Finanţelor prin cele patru oferte este una impresionantă şi demonstrează că investitorii sunt dispuşi să-şi plaseze banii atunci când li se oferă oportunităţi de investiţii. Putem spune că a patra ofertă pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luând în calcul suma atrasă şi estimările cu privire la evoluţia inflaţiei în România. Totodată, trebuie să vedem că derularea ofertei Fidelis s-a suprapus în mare parte cu derularea altei IPO pentru vânzarea de acţiuni. Deşi vorbim de două tipuri de investitori în funcţie de profilul de risc al acestora, totuşi, vedem că investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde lei pentru a subscrie la cele două IPO. Având această imagine de ansamblu, putem spune că piaţa de capital a dovedit
din nou că este capabilă să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile şi să finanţeze economia României”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distributie) şi Banca Comerciala Romana şi BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin participanţi eligibili.

„Ultimii trei ani au demonstrat că piaţa de capital se maturizează şi îşi îndeplineşte rolul de finanţare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investiţii este din ce în ce mai diversificată. Vorbim de aproape 60 de runde de finanţare prin obligaţiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, dar şi de 17 companii antreprenoriale listate, ale căror capitalizări
cumulează aproape 1 miliard de euro. Totodată, creşte şi numărul de investitori, doar în perioada ianuarie 2020 – martie 2021, numărul acestora urcând cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus să oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacţiona şi pentru a-şi administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărţii Centrale, gama de astfel de instrumente se va
diversifica şi mai mult”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Listarea titlurilor de stat este realizată cu sprijinul BT Capital Partners.

„Apetitul pentru investiţii a fost ridicat în ultimul an şi emisiunile Fidelis au confirmat faptul că românii sunt în căutare de oportunităţi de plasare a banilor şi doresc să diversifice modul în care îşi administrează veniturile. Următorul pas firesc este tranzacţionarea acestor titluri la bursă, unde sperăm ca interesul să fie în continuare ridicat. Vedem tot mai multe listări pe bursă, volume în creştere,
instrumente de tranzacţionare diverse şi aceste tendinţe ne dau încrederea că dezvoltarea bursei va continua în acelaşi ritm accelerat”, a afirmat Valentin Popovici, director executiv Pieţe Financiare BCR.

Reprezentanţii BRD spun că Ministerul Finanţelor a obişnuit deja investitorii de retail activi pe piaţa de capital locală cu emisiuni periodice de titluri de stat în
cadrul programului Fidelis, ceea ce în fapt a făcut posibilă consolidarea unui instrument financiar de care era mare nevoie pe piaţa financiară din România.

”Astfel, investitorii persoane fizice beneficiază în mod sistematic de un reper autentic pentru randamentul investiţiilor în instrumentele cu gradul de risc cel mai scăzut în lei şi euro, şi mai mult decât atât, pot să-şi acomodeze mult mai
realist aşteptările privind câştigurile asociate instrumentelor financiare emise de companii ce presupun prime de risc mai mici sau mai mari. Pe de altă parte, posibilitatea înglobării cu flexibilitate nelimitată a titlurilor de stat în portofoliile investitorilor de retail activi la bursă, în funcţie de profilul lor de risc, reprezintă în sine o dezvoltare calitativă importantă pentru Bursa de la Bucureşti, cât şi pentru calitatea actului de administrare a portofoliilor individuale”, a declarat Irina Neacşu, director executiv Corporate Finance,
BRD – Groupe Societe Generale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.