Ministerul Dezvoltării anunţă, luni, că aproape 500 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrări de cadastru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), lansează o nouă etapă de finanţare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Până în prezent, 1.965 de primării din cele 2.358 eligibile şi-au exprimat intenţia de a începe sau de a continua lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale. Acestea pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI)”, anunţă, luni, Ministerul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că termenul este de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de OCPI-uri, iar durata contractelor de finanţare este de 18 luni.  

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

După semnarea contractelor de finanţare, primăriile au la dispoziţie alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor. 

Cele mai mari sume au fost solicitate de judeţele Olt – 23.880.000 de lei, Prahova – 20.266.187 de lei şi Iaşi – 19.986.350 de lei. Judeţele care au solicitat cele mai mici sume destinate realizării cadastrului pe sectoare cadastrale sunt Brăila – 2.620.000 de lei, Covasna – 5.600.000 de lei şi Giurgiu – 5.853.753 de lei. 

“Aceasta este cea de-a doua finanţare acordată de ANCPI în 2022 pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor pe sectoare cadastrale. Noutatea este că am dublat suma pe care o poate primi fiecare UAT, de la 160.000 de lei la 320.000 de lei. Dublarea sumei pe care ANCPI o va deconta pentru lucrările realizate pe sectoare cadastrale are rolul de a accelera ritmul PNCCF şi a fost posibilă datorită noii Legi a achiziţiilor publice, care a intrat în vigoare în luna septembrie", a precizat Hajnalka Ildiko VIG, preşedinte – director general al ANCPI. 

 ANCPI va deconta între 84 şi 364,56 de lei/imobil (fără TVA), în funcţie de gradul de dificultate a terenului şi de gradul de acoperire cu construcţii. Banii vor fi viraţi în conturile primăriilor după deschiderea noilor cărţi funciare aferente imobilelor recepţionate. 

Până în prezent, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin PNCCF, peste 5,1 milioane de proprietăţi. 

 PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020 - aproximativ 313 de milioane de euro, dar şi din bugetul local al primăriilor. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.