Programatorii vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor chiar dacă firma la care lucrează nu a obţinut un venit de 10.000 de dolari anual pe angajat, iar măsura se va aplica inclusiv companiilor aflate în primul an de funcţionare sau celor care au trecut printr-o reorganizare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Comunicaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programatorii beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe salarii încă din 2004, măsura fiind luată de Guvernul condus atunci de Adrian Năstase.

În 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a luat decizia să aplice această scutire pentru toţi angajaţii din domeniu, indiferent de specializarea absolvită.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, a declarat, pentru News.ro, că statul ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a putea să păstreze specialişti IT şi a nu mai ajunge într-o stare de captivitate în raport cu firmele private.

Totodată, ministrul consideră că, pentru încurajarea start-up-urilor, trebuie eliminată bariera de 10.000 de dolari de venit per angajat, condiţie impusă firmelor care vor să obţină scutire de la plata impozitului pe salariu pentru angajaţii lor.

Programatorii vor beneficia de noile facilităţi ca urmare a modificare a unui ordon de ministru, emis în martie 2015, privind încadrarea în activitatea de programare. Această măsură va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

”Totodată, s-a eliminat restricţia care prevedea că acest ordin se aplică acelor angajatori care au înregistrat în anul precedent un venit anual de cel puţin 10.000 dolari americani, echivalent în lei, pentru fiecare angajat ce beneficiază de facilitatea fiscală”, se arată în comunicat.

În plus, a fost extins domeniul de aplicabilitate al ordinului şi pentru anul înfiinţării unei firme, iar ordinul se va aplica şi la companiile care au trecut în cursul anului printr-o reorganizare.

Pentru simplificarea procedurilor, a fost prevăzută posibilitatea ca angajatorul să păstreze documentele justificative în format electronic, cu condiţia ca acestea să fie semnate cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, acordat de un furnizor de servicii acreditat.

”Astfel, scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se aplică lunar, numai pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, obţinute din desfăşurarea unei activităţi de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.