Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Microtehnologie (IMT), aflat în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, îşi va îmbunătăţi capacitatea de cercetare în domeniul monitorizării calităţii aerului, alături de instituţii de cercetare din Irlanda şi Italia, printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană. Proiectul Net4Air, coordonat de IMT Bucureşti este o Acţiune de Coordonare şi Suport finanţată de către Comisia Europeană în cadrul programului Twinning, care urmăreşte să îmbunătăţească activităţile de colaborare între instituţiile de cercetare din ţările emergente şi omologii de top la nivelul UE, pentru a creşte capacităţile de cercetare ale instituţiei gazdă, precum şi expertiza de cercetare a personalului său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Net4Air va fi un proiect de cercetare exploratorie, care urmăreşte dezvoltarea unei platforme de monitorizare a aerului, purtabile/portabile, bazată pe nanoelectronică, arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Sursa citată mai spune că sistemele accesibile de monitorizare a calităţii aerului permit persoanelor şi organizaţiilor posibilitatea de a contribui la obţinerea de date locale despre calitatea aerului, care permit comunităţilor să ia măsuri pro-active pentru a respira un aer mai curat, oferind în acelaşi timp cercetătorilor şi decidenţilor informaţiile de care au nevoie pentru a face schimbări sănătoase pentru o planetă mai curată.

Proiectul ştiinţific „Platformă purtabilă şi/sau portabilă pentru monitorizarea aerului”, care include senzori, electronică, achiziţie, procesare de date şi comunicare, dispozitive purtabile şi/sau portabile, va demonstra capacitatea IMT şi a partenerilor săi de a răspunde unor provocări majore la nivel european, cum ar fi schimbările climatice, ajutând totodată România să monitorizeze şi să reducă poluarea aerului.

La finalul proiectului, România va beneficia de existenţa unui Centru Excelenţă în nanoelectronică format în cadrul proiectului prin alăturarea altor actori din cercetare - din institute de cercetare, departamente universitare, organizaţii neguvernamentale de mediu, laboratoare naţionale acreditate, întreprinderi mici şi mijlocii - în jurul partenerilor consorţiului, pentru a reduce decalajul dintre organizaţiile din Europa de Vest şi instituţiile cu performanţe mai slabe din România şi, prin urmare, pentru a contribui la facilitarea unei mai bune integrări a României în Spaţiul European de Cercetare.

Proiectul, coordonat de către IMT, are ca parteneri University College Cork – Tyndall National Institute (Irlanda) şi Consiglio Nazionale delle Ricerche – Institutul de Nanotehnologie (Italia).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.