Ministerul Apelor şi Pădurilor anunţă că 60 de lucrări hidrotehnice de investiţii, în valoare totală de peste 169 de milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârşitul anului, astfel că peste 90 de localităţi vor fi apărate împotriva inundaţiilor. Din cele 60 de lucrări, 29 vor fi finalizate prin fonduri de la bugetul de stat, iar 31 vor fi realizate din surse proprii ale Apelor Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP), peste 90 de localităţi, inclusiv oraşe ca Bacău, Braşov, Sfântu Gheorghe, Târgu Ocna, Gura Humorului, Rădăuţi, Horezu, vor fi apărate împotriva inundaţiilor în urma finalizării a 60 de lucrări hidrotehnice, realizate la nivel naţional de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR). Din cele 60 de lucrări, 29 vor fi finalizate prin fonduri de la bugetul de stat, iar 31 vor fi realizate din surse proprii ale ANAR.

ANAR va finaliza până la sfârşitul acestui an lucrările hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, investiţii în valoare totală de 169.532.000 de lei. Astfel, 116.125.000 de lei (68,5% din valoarea totală de investiţie) au fost alocaţi, în regim de urgenţă, din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, în vederea înlăturării efectelor inundaţiilor, prin HG 582/2018 şi prin HG nr.516/2018.

Având în vedere faptul că viiturile din această vară au afectat lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR, lucrări care apără peste 90 de localităţi şi care se regăsesc în peste jumătate din judeţele României, ANAR a considerat ca prioritate alocarea din surse proprii a sumei de 53.407.000 de lei, reprezentând 31,5% din valoarea totală a investiţiei pentru aceste lucrări.

Conform surse citate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, i-a cerut directorului general al ANAR, Victor Sandu, ca, pe lângă sumele alocate de Guvern şi sursele proprii ANAR, să utilizeze şi fondurile destinate reparării, construirii sau achiziţionării unor clădiri utilitare, sume cuprinse în bugetul pe 2018 al ANAR, dar şi din economii de la capitolul bugetar "Cheltuieli cu bunuri şi servicii".

Lucrările constau în consolidări şi refaceri de apărări de mal (în judeţele: Argeş, Botoşani, Hunedoara, Vâlcea), regularizări de albie şi consolidări (în judeţele Alba, Braşov, Neamţ, Suceava, Vâlcea, Gorj, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Caraş-Severin), amenajări de albii (în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Suceava, Harghita, Galaţi, Maramureş, Sălaj), reabilitări şi îndiguri (în judeţele Braşov, Covasna, Gorj, Mureş, Vâlcea), închiderea liniilor de apărare (în judeţul Timiş).

MAP arată că sumele cele mai mari, de la bugetul de stat şi/sau din sursele proprii ale ANAR, au fost alocate în judeţele unde au fost afectate cele mai multe lucrări hidrotehnice, adică Neamţ, Vâlcea, Bacău, Alba, Covasna, Galaţi.

Astfel, în judeţul Neamţ, a fost alocată suma de 61.498.000 de lei pentru executarea şi finalizarea unor lucrări de regularizare şi amenajare a albiilor pe cursurile de apă Tarcău, Schit, Borca şi Sabasa, precum şi amenajarea râului Cracău. 

În judeţul Vâlcea, au primit finanţare spre a fi refăcute 12 lucrări hidrotehnice, cu o valoare totală de 21.336.000 de lei, din care 13.271.000 de lei (62% din valoarea totală) au fost alocaţi din fonduri de la bugetul de stat, iar restul de 8.065.000 de lei (38% din valoarea totală) au fost alocaţi din surse proprii ANAR. Lucrările finanţate prin fondurile de la bugetul de stat constau în regularizare/amenajare pârâuri: Luncavăţ, cu afluenţii, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti; pârâul Iazul Morţilor, pentru apărarea localităţii Băbeni (afectată de viiturile din această vară) şi amenajarea pârâului Topolog, pentru apărarea localităţii Nicolae Bălcescu. Pe lângă aceste lucrări, ANAR va aloca fonduri, din surse proprii, pentru amenajarea, după caz, îndiguirea unor pâraie (Sâmnic şi afluenţii pe sectorul Cerna-Măciuca, pârâul Urşani, în dreptul localităţii Horezu, pârâul Ursana, în dreptul localităţilor Olanu şi Stoileşti, pârâul Geamăna, la Drăgoieşti, zona Buciumeni, pârâul Luncavăţ, la Oteşani, zona Cârstăneşti, sector David-Cârjuliu, pârâu Stăneasca, la Stoileşti, zona Izvoru Rece, pârâul Sasca, la Milcoiu, zona Ciuteşti-Tepşenari, pârâul Valea Plopilor, comuna Vaideeni).

De asemenea, în judeţul Alba, au fost alocaţi 19.078.000 de lei, din care 11.581.000 de lei (60% din valoarea totală de investiţii) vor fi folosiţi pentru executarea a două lucrări de regularizare şi consolidare a pârâului Cricău, în dreptul localităţilor Cricău şi Valea Ţelna.

În judeţul Bacău au fost alocate fonduri de 11.326.000 de lei, din care aproape jumătate - 5.346.000 de lei - au fost alocaţi din fonduri de la bugetul de stat şi restul de 5.980.000 lei provine din sursele proprii ale ANAR. Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate executării de lucrări de regularizare şi amenajare de albii pentru pârâurile: Slănic, în zona localităţilor Târgu Ocna şi Slănic Moldova; pârâul Tazlău Sărat, în dreptul localităţilor Măgireşti şi Ardeoani, şi pârâul Oituz, în dreptul comunei Oituz. Din sursele proprii ale ANAR sunt executate şi alte lucrări de refacere a infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor în judeţul Bacău. Mai exact, este vorba despre realizarea de lucrări de amenajare a râului Trotuş şi afluenţilor săi, pe tronsonul Ghimeş-Urecheşti, pentru apărarea oraşului Comăneşti. În plus, ANAR va face lucrări de amenajare a afluenţilor râului Bistriţa, menite să apere municipiul Bacău de efectele posibile ale inundaţiilor.

În judeţul Covasna au fost alocate fonduri în valoare totală de 8.521.000 de lei, din care 7.162.000 de lei (84% din valoarea totală de investiţie) sunt de la bugetul de stat, pentru îndiguirea râului Negru şi a afluenţilor săi, a pârâului Caşin, pe sectorul Ruseni-Sânzeni, a pârâului Tărlung, pe sectorul Băcel-Chichiş, şi a pârâului Dobârlău. La aceste fonduri se adaugă 1.350.000 de lei, din sursele proprii ale ANAR, sumă destinată refacerii eroziunilor de mal şi lucrărilor de consolidare şi regularizare a râului Olt şi a afluenţilor săi, pe sectorul Sfântu Gheorghe-Ileni, precum şi în zona localităţilor Iarăş, Hăghig, Cormoş, Tălişoara, Filia şi Brăduţ.

În judeţul Galaţi, ANAR a investit, din surse proprii, 7.642.000 de lei pentru amenajarea râului Siret şi refacerea eroziunilor de mal, în localităţile Şendreni şi Şerbeştii Vechi.

ANAR, prin Administraţiile Bazinale de Apă, a început deja refacerea infrastructurii de apărare. Sunt realizate lucrări de decolmatare, de compactare şi înalţare a vechilor diguri, de refacere a pragurilor de fund din gabioane etc, se mai arată în comunicat.

Ministerul Apelor şi Pădurilor precizează că lucrările sunt executate conform proiectului şi caietului de sarcini şi este respectat graficul fizic de execuţie. Conform planului de investiţii, toate aceste lucrări hidrotehnice vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.