Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a încasat suma de 35,6 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în luna martie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În data de 6 mai, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis în Banca Naţională a României suma de 35,6 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă, a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna martie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019", a informat ministerul într-un comunicat.

De asemenea, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat miercuri că a publicat pe pagina oficială de internet versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 17.1 (Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), în vederea lansării sesiunii de primire a cererilor de finanţare.

Sesiunea care va fi deschisă între 11 mai – 30 noiembrie 2020 va începe cu sectorul vegetal, iar perioada de primire a cererilor de finanţare în care se vor putea depune cererile de finanţare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicată ulterior şi anunţată pe pagina de internet.

"O noutate importantă este faptul că se va organiza o sesiune anulă de primire a cererilor de finanţare, faţă de sesiunea precedentă, când existau sesiuni diferite pentru culturile de primăvară şi pentru cele de toamnă", a informat AFIR.

Faţă de anul trecut, Ghidul solicitantului aplicabil pentru sesiunea din acest an, include o serie de îmbunătăţiri şi simplificări. Astfel, o primă modificare o reprezintă intensitatea unică a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanţării), faţă de sesiunea anterioară când intensitatea era calculată în funcţie de dimensiunea exploataţiei asigurate.

O altă simplificare se referă la eliminarea obligativităţii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol şi acceptarea documentelor aferente plăţilor prin POS pentru justificarea plăţii a cel puţin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare. Totodată, a fost simplificată şi cererea de finanţare, în sensul eliminării obligativităţii de a completa suprafeţele asigurate pentru fiecare parcelă, precum şi a calculului privind dimensiunea economică a exploataţiei.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar disponibil în cadrul submăsurii 17.1, solicitanţii trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile eligibile prevăzute de Ghidul solicitantului şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract.

"Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanţare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finanţare se numără şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare", spun reprezentanţii AFIR.

Prin intermediul submăsurii 17.1 sunt eligibile pentru decontarea asigurărilor şi riscurile asociate bolilor animalelor care figurează în Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 şi care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanţare europeană sau naţională.

"Precizăm că producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscute în mod oficial de către autorităţile competente din România", mai spun ei.

Toţi cei interesaţi pot consulta, în vederea pregătirii documentaţiei necesare pentru depunere, Ghidul solicitantului şi anexele aferente pe site-ul agenţiei, la secţiunea Investiţii PNDR, în pagina dedicată submăsurii 17.1.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.