Purtătorul de cuvânt al Guvernul Mihai Constantin a declarat, întrebat ce scenarii concrete are Guvernul în cazul unei posibile decizii luate, vineri, de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană, că ”interesul Guvernului actual este să minimizeze această decizie ca impact bugetar, dar şi social pentru România”, subliniind că ”există o strategie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Guvernul a fost notificat că e foarte probabil, în intervalul februarie -12 martie, ca mâine, 8 martie, să se comunice şi decizia în cazul arbitral cu Roşia Montană. Guvernul este, evident, pregătit să facă faţă. Nu ştim decizia. O vom aştepta. Ca să anticipez, pentru că întreaga zi cu dumneavoastră, ne-am gândit la diverse scenarii, Curtea Arbitrală este la Washington, e un decalaj de fus orar. Va trebui probabil, mâine în a doua parte a zilei, să aşteptăm acea decizie pentru a vedea ce soluţii implementate. Vă pot spune că, evident, interesul României sau al Guvernului actual, ca să nu îmi asum şi activitatea altor guverne precedente, interesul Guvernului actual este să minimizeze această decizie ca impact bugetar, dar şi social pentru România. Strategia de reacţie va fi implementată în funcţie de decizia pe care, probabil, o să o aflăm mâine.”, a explicat Mihai Constantin, întrebat ce plan are Executivul în cazul deciziei care ar putea fi luată, vineri, în dosarul Roşia Montană şi ce se va întâmpla concret după această decizie a instanţei arbitrale internaţionale.

Chestionat care ar fi cel mai negru scenariu şi cel mai optimist şi de unde va scoate Guvernul bani şi ce implicaţii ar putea fi pentru mediu, în acest scenariu sau dacă  există un plan cu măsuri la Ministerul Mediului, Constantin a răspuns: „Vă înţeleg întrebare şi, sincer cetăţeneşte, vă împărtăşesc şi interesul, dar nu pot să comunic pe scenarii ipotetice în clipa de faţă”.

„Va trebui să îmi permiteţi să vă comunic decizia guvernamentală după ce vom afla comunicarea de la Curtea Arbitrală. Există o marjă şi aş face apel tot la declaraţiile făcute astăzi dimineaţă de ministrul de Finanţe, în spaţiul public, dar nu aş face decât să repet ceea ce a spus dumnealui, toate scenariile sunt luate în calcul în clipa de faţă şi sunt convins că Guvernul va avea câte o soluţie pentru oricare decizie va fi comunicată de către Curtea arbitrală”, a completat el.

Întrebat şi ce soluţii ar avea Guvernul în aceste scenarii, Mihai Constantin a replicat: „Cele mai bune soluţii care se vor adapta deciziei comunicate mâine, fără îndoială, care se pot lua în clipa asta”.

„Există o strategie. Cred că a comunicat chiar ministrul de Finanţe. De ce îl invocăm pe ministrul de Finanţe? Pentru că vă readuc aminte şi publicului în special, ministrul de Finanţe are legal responsabilitatea să gestioneze toate aceste cazuri şi prin Ministerul de Finanţe va afla şi Guvernul, la nivel central, decizia luată de Curtea arbitrală în lucru. Există câteva scenarii în lucru. Nu pot să vă dau exemple din această postură în această clipă, pentru că orice scenariu, orice e posibil, vom vedea ce este si probabil şi, după aceea, vom aplica soluţia optimă pentru interesele României”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ministrul Finanţelor Publice Marcel Boloş, prezent joi la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, a declarat că, în cursul zilei de vineri, va fi pronunţată decizia de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană. Potrivit oficialului, este vorba de o cheltuială neprevăzută care „cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar. El a reiterat afirmaţia potrivit căreia este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatării. Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla după anunţarea deciziei.

Potrivit ministrului, după ziua de mâine se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat recent  că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

Procesul a fost încheiat în septembrie anul trecut şi se aşteaptă acum decizia, a explicat Mihai Constantin.

El a mai spus că, în prezent, cu toată actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, fiind o solicitare pe care ar fi făcut-o compania minieră. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.