Instrumentele de hacking ale unei firme israeliene au fost folosite împotriva jurnaliştilor, personalităţilor opoziţiei şi organizaţiilor de advocacy din cel puţin 10 ţări, inclusiv oameni din America de Nord şi Europa, conform unei noi cercetări publicate marţi de Microsoft şi de autoritatea de supraveghere a internetului Citizen Lab, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Citizen Lab a declarat în raportul său că a reuşit să identifice o serie de victime din societatea civilă ale căror iPhone-uri au fost piratate folosind software-ul de supraveghere dezvoltat de compania israeliană QuaDream, o concurentă de profil inferior a companiei israeliene de spyware NSO Group.

În raportul său publicat în acelaşi timp, Microsoft a spus că crede cu ”încredere mare” că programul spyware este ”strâns legat de QuaDream”.

Într-o declaraţie, consilierul general asociat al Microsoft, Amy Hogan-Burney, a spus că grupurile mercenare de hacking precum QuaDream ”prosperă în umbră” şi că dezvăluirea lor publică este ”esenţială pentru oprirea acestei activităţi”.

Avocatul israelian Vibeke Dank, al cărui e-mail a fost listat pe formularul de înregistrare corporativă al QuaDream, nu a răspuns la un mesaj prin care i s-au solicitat comentarii.

Încercările repetate ale Reuters de a contacta QuaDream în ultimul an, inclusiv o vizită la biroul companiei din afara Tel Avivului, au eşuat.

Reuters a relatat în 2022 că QuaDream a dezvoltat anterior un instrument de hacking fără interacţiune, similar cu programele implementate de NSO.

Astfel de instrumente de hacking, cunoscute sub numele de ”zero-click”, sunt deosebit de apreciate de infractorii cibernetici, spioni şi forţele de ordine, deoarece pot compromite dispozitivele de la distanţă, fără să fie nevoie ca proprietarul să deschidă un link rău intenţionat sau să descarce un ataşament contaminat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.