Compania de proiect RoPower Nuclear anunţă finalizarea cu succes a misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care validează selecţia amplasamentului de la Doiceşti pentru dezvoltarea primului proiect SMR din România. Paolo Contri, şeful echipei de evaluare şi şeful Secţiei de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate şi Siguranţă Nucleară al AIEA, a salutat efortul depus de Nuclearelectrica pentru a desfăşura un proces de selecţie a amplasamentului din România obiectiv, fezabil şi sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului. ”Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă şi mai multă încredere”, a afirmat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Concluziile echipei de experţi ai AIEA privind procesul de selecţie a amplasamentului reconfirmă strategia şi efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generaţie în România. Salutăm eforturile AIEA şi ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecţiei amplasamentului in conformitate  cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doiceşti se poziţionează ca un standard de excelenţă în domeniul dezvoltării SMR în România şi în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările şi studiile actuale vor contribui şi vor acţiona ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale şi viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă şi mai multă încredere”, a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Printr-un comunicat de presă, Nuclearelectrica şi RoPower Nuclear anunţă anunta încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecţia amplasamentului de la Doiceşti, planificat pentru dezvoltarea în condiţii de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Apreciem  misiunea profesionistă şi independentă desfăşurată de echipa de experţi a AIEA. 

"Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfăşura un proces de selecţie a amplasamentului din România obiectiv, fezabil şi sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfăşurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecţie a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN faţă de securitate şi a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuţie implementarea în condiţii de securitate a proiectului. Experienţa în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară." a declarat Paolo Contri, şeful echipei de evaluare şi şeful Secţiei de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate şi Siguranţă Nucleară al AIEA.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA şi, în consecinţă, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

Proiectul SMR de la Doiceşti este dezvoltat de compania de proiect RoPower Nuclear, înfiinţată cu acest scop de Nuclearelectrica şi compania Nova Power & Gas.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.