Marii producători mondiali de ţiţei, atât din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi din afara cartelului, sunt aproape de un acord pentru a stabiliza preţurile, a susţinut preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, la finalul unei reuniuni a mişcării statelor nealiniate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maduro a precizat că a avut discuţii pe acest subiect cu omologii săi din Iran, Hassan Rohani, şi din Ecuador, Rafael Correa, ambele fiind state membre ale OPEC.

"Preşedintele Rohani a făcut o declaraţie foarte importantă privind voinţa Iranului de a contribui în mod util, just şi echitabil la stabilizarea preţurilor", a afirmat Maduro.

Potrivit preşedintelui venezuelean, producătorii de petrol ar putea ajunge la un acord până la finalul lunii septembrie "pentru a stabiliza piaţa şi pentru a îmbunătăţi şi stabiliza preţul petrolului".

Venezuela, care a înregistrat o prăbuşire a economiei odată cu căderea cotaţiilor petrolului, înregistrează în prezent cea mai mare inflaţie din lume, estimată la 720% în acest an, şi o penurie gravă pentru 80% dintre alimente şi medicamente. 

Preşedintele Venezuelei a avut discuţii şi cu reprezentanţii Qatarului şi Indoneziei în privinţa echilibrului între oferta şi cererea de petrol, înaintea reuniunii informale a membrilor OPEC din perioada 26-28 septembrie, de la Alger. 

Venezuela, care deţine printre cele mai mari rezerve mondiale de ţiţei, solicită îngheţarea producţiei, după căderea cotaţiilor petrolului sub 30 de dolari, la începutul acestui an. 

Însă solicitarea se loveşte de refuzul Arabiei Saudite, care este în favoarea unui preţ liber al petrolului, stabilit de piaţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.