Marea Britanie a interzis marţi exporturile în Hong Kong de echipamente pentru controlul mulţimilor de oameni, cum ar fi gazele lacrimogene, şi a cerut declanşarea unor investigaţii după ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţii care s-au opus unui proiect de lege care ar permite ca oamenii să fe trimişi să fie judecaţi în China, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele săptămâni, milioane de oameni au ieşi în stradă în fosta colonie britanică pentru a contesta proiectul de lege, care ar permite extrădările în China continentaţă pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist.

Poliţia din Hong Kong a tras cu gloanţe de cauciuc şi cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, în timpul celor mai ample proteste de după demonstraţiile din piaţa Tiananmen din Beijing, reprimate sângeros în 1989.

Protestele reprezintă cele mai ample tulburări sociale cu care s-a confruntat preşedintele chinez Xi Jinping de la venirea sa la putere, în 2012.

”Ceea ce se întâmplă în Hong Kong este, cred că pentru noi toţi, un test al direcţiei spre care se îndreaptă China”, a spus ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, unul dintre candidaţii la postul de premier al Marii Britanii, în Parlament.

”Cer Hong Kong-ului...guvernul să deschisă o investigaţie pentru scenele de violenţă la care am asistat”, a mai spus Hunt.

Marea Britanie nu va mai acorda licenţe de export pentru echipamentele de control al mulţimilor către Hong Kong, până când acesta nu va răspunde îngrijorărilor referitoare la respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a arătat Hunt.

Hong Kong-ul a revenit Chinei în 1997, iar de atunci a fost guvernat în formula ”o ţară, două sisteme”, care îi permite libertăţi care nu există în China continentală, inclusiv libertatea de a protesta şi libertatea justiţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.