Constructorii chinezi de vehicule electrice îşi consolidează rapid prezenţa în Norvegia, ţara cu cel mai mare grad de adopţie a maşinilor electrice din lume, punând presiune pe giganţi occidentali precum Tesla, transmite CNBC.
De la prima livrare a unui model MG în ianuarie 2020, mărcile chineze au ajuns să deţină o cotă de piaţă combinată de aproximativ 10% în Norvegia, graţie preţurilor competitive şi tehnologiei avansate. Această creştere fulminantă este cu atât mai notabilă cu cât Norvegia nu a impus tarife pe importurile de vehicule electrice chinezeşti, spre deosebire de SUA şi UE.
”Avem peste 20 de modele chinezeşti de EV disponibile acum pe piaţa norvegiană. Percepţia cumpărătorilor s-a schimbat enorm: le consideră fiabile, bine echipate tehnologic şi, mai ales, accesibile,” a declarat Christina Bu, secretar general al Asociaţiei Norvegiene pentru Vehicule Electrice (NEVA), pentru CNBC.
Tesla rămâne liderul de piaţă, graţie cererii mari pentru noul Model Y, dar mărcile chineze precum BYD, XPeng şi MG au intrat deja în topul celor mai vândute branduri auto din Norvegia, potrivit datelor federaţiei rutiere OFV. Alte nume ca Volvo şi Polestar sunt de asemenea prezente, fiind controlate parţial de grupul chinez Geely.
Norvegia, punct de intrare pentru mărcile chinezeşti în Europa
Potrivit analistului Felipe Munoz (JATO Dynamics), Norvegia este ”laboratorul EV al Europei” – un teritoriu de testare ideal pentru branduri necunoscute, graţie dimensiunii reduse, lipsei unei industrii auto locale şi culturii favorabile vehiculelor electrice.
”Este mult mai uşor să pătrunzi aici decât în pieţele mari europene, care necesită investiţii masive şi unde concurenţa internă este mai dură,” a spus Munoz.
Provocarea pentru Europa şi Tesla
Rico Luman, economist la banca ING, afirmă că şoferii europeni sunt încântaţi de experienţa de condus oferită de maşinile chinezeşti, ceea ce creează o reală provocare pentru Tesla şi pentru constructorii europeni. El avertizează că Europa este încă în urmă faţă de China, în ciuda unor progrese recente.
”Este nevoie urgentă de mai multe modele noi şi mai accesibile pentru a convinge clasa de mijloc să adopte maşinile electrice. Deocamdată nu suntem acolo,” a concluzionat Luman.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.