Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care instituie mecanisme simplificate de finanţare a proiectelor de infrastructură de transport, printre care finanţarea din fonduri europene a unor tronsoane de autostradă şi utilizarea certificatelor verzi pentru lucrările de extindere a metroului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru evitarea blocajelor în procesul de decontare a sumelor alocate din bugetul de stat pentru lucrări de infrastructură, constructorii vor putea justifica sumele cheltuite din avansul pentru lucrări la finalul execuţiei lucrărilor, şi nu la finalul anului calendaristic, aşa cum se proceda până acum. 

”Birocraţia pentru decontarea facturilor către constructori va fi simplificată: plăţile către aceştia vor putea fi efectuate pe măsură ce lucrările avansează. Sumele pentru plata constructorilor vor fi transferate din bugetul de stat la începutul fiecărui trimestru, iar companiile beneficiare vor deconta cheltuielile constructorului în momentul prezentării facturilor pentru decontare, şi nu ulterior.  Se reduc astfel duratele de plată a facturilor către constructori”, transmite Guvernul.

De asemenea, actul normativ prevede crearea unui mecanism de decontare a unor proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM),  în valoare de 500 de milioane de euro, printre ele fiind tronsoanele de autostradă Sebeş – Turda şi Lugoj – Deva.

Lucrările la metrou vor fi finanţate cu bani obţinuţi din certificatele verzi. Astfel, 64 milioane lei vor fi utilizate pentru Magistrala 4, Gara de Nord – Lac Străuleşti; 130 milioane lei pentru Magistrala 6, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni şi 40 milioane lei - Magistrala 5, etapa Drumul Taberei – Universitate.

Companiile CNAIR şi CFR S.A. vor încheia contracte de performanţă pentru un acces mai facil la fondurile structurale pentru sectorul de transport. 

O altă măsură vizeză stimularea unei implicări mai mari a autorităţilor locale în proiectele de infrastrucutură, fiind posibilă încheierea de parteneriate între Ministerul Transporturilor şi autorităţile publice locale pentru a realiza documentaţii tehnico-economice (studii de fezabilitate şi proiecte tehnice de execuţie), pe cheltuiala acestora, care sunt necesare pentru implementarea variantelor ocolitoare şi a legăturilor reşedinţelor de judeţ la autostrăzi şi/sau drumuri expres.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.