Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a menţionat implementarea unui program de digitalizare al ANAF şi a explicat că aproape toate casele de marcat din România sunt conectate la serverele fiscului. Heiuş a adăugat că este complicat să îi convingă pe lucrătorii din finanţe să renunţe la dosarul cu şină şi să treacă la tasta computerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Heiuş a declarat, vineri seară, la Digi 24, că din 620.000 de case de marcat din România, aproape 600.000 sunt deja logate la serverele ANAF, astfel că inspectorii fiscali pot observa care sunt încasările în orice moment. 

”Dacă vorbim strict de casele de marcat, după estimările noastre există în România undeva la 620.000 de case de marcat. Sunt logate aproape 600.000 şi în fiecare zi se loghează. Noi astăzi vedem practic tot ceea ce se întâmplă, dar la sfârşitul zilei, când se încarcă. Se lucrează la un program informatic care ne va permite în câteva luni de zile să apară cumva nişte steguleţe, nişte atenţionări. În momentul în care, de exemplu, un agent economic, ea ar trebui să aiba un flux constant de emitere de bonuri fiscale, în funcţie de specificul activităţii. Dacă este un restaurant, probabil că seara sunt sume mai mari, dimineaţa mai mici, la prânz poate iarăşi mai mari. Şi când apar, de exemplu fluctuaţie din regula generală apare o atenţionare şi poţi verifica ce se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş.  

Şeful ANAF a precizat că digitalizarea nu este un proces uşor şi necesită muncă multă şi schimbare de mentalităţi. 

”Mai este un pas de făcut, dar se va face şi acela. Noi avem Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul, sper să nu greşesc, 355 milioane de euro prin PNRR, care presupune practic digitalizarea întregii activităţi sau a activităţii de bază până în 2025 este finalizarea. Discuţiile pe care le-am avut eu cu domnul ministru, încercăm să aducem această digitalizare spre într-un an jumătate- 2 ani să comprimăm timpul în care vom face aceste lucruri. Nu este un proces uşor, necesită foarte multă muncă, necesită foarte mult o schimbare a mentalităţii, inclusiv a angajaţilor Fiscului şi aici iarăşi avem mari probleme de a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină, să treacă la tasta computerului. Dar vom face şi aceste demersuri pentru că degeaba o să avem programe informatice moderne, degeaba o să avem aparatură performantă, servere care să înglobeze o bază de date, dacă omul care stă în spatele computerului nu ştie ce să facă, avem o problemă”, a declarat Lucian Heiuş. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.