Livrările de computere ale Apple la nivel mondial au scăzut cu 40,5% în primul trimestru al anului 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei scăderi ample a cererii consumatorilor, potrivit firmei de cercetare IDC, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi cei cinci cei mai mari producători de computere - Apple , ASUS, Dell, HP şi Lenovo — au înregistrat scăderi de două cifre ale livrărilor din primul trimestru, reflectând cererea mai slabă şi problemele persistente legate de stocuri.

Dar declinul înregistrat de Apple a fost cel mai mare din acest grup.

Cota de piaţă a computerelor Apple la nivel mondial a scăzut între primul trimestru din 2022 şi primul trimestru din 2023, de la 8,6% la 7,2%, potrivit datelor IDC.

Compania a livrat cu 2,8 milioane de dispozitive mai puţine de la an la an, în primul trimestru al anului 2023, potrivit IDC.

Declinul nu este complet neaşteptat.

Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a declarat în februarie că Apple se aştepta la o scădere de două cifre a vânzărilor de dispozitive Mac şi iPad în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile generate de vânzările de computere Mac au scăzut cu 28,66% de la an la an în timpul trimestrului încheiat în decembrie.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a declarat la acea vreme că mediul macroeconomic dificil a afectat vânzările de iPhone, Mac şi Apple Watch.

”Chiar şi cu reduceri mari, producătorii de PC-uri se pot aştepta ca stocurile ridicate să persiste până la mijlocul anului şi, posibil, în al treilea trimestru”, a spus cercetătorul IDC Jitesh Ubrani în raport.

Producătorii de PC-uri vor avea de suferit pe termen scurt, se arată în raportul IDC, urmând ca creşterea să revină până la sfârşitul anului.

Există un potenţial avantaj pentru producătorii de PC-uri, a spus IDC. Cererea slăbită oferă companiilor şansa de a-şi ”revizui planurile” şi de a rezolva problemele lanţului de aprovizionare.

Acest spaţiu de respiraţie va fi destul de util pentru companii precum Apple, care a început să preseze furnizorii şi companiile de asamblare să-şi mute operaţiunile dincolo de China.

Un purtător de cuvânt al Apple nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Apple îşi va raporta veniturile din trimestrul încheiat în martie pe 4 mai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.