Liderii africani au lansat duminică o zonă comercială liberă care, dacă va avea succes, va uni 1,3 miliarde de oameni şi va crea 3.400 miliarde de dolari, deschizând calea unei noi ere a dezvoltării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După patru ani de discuţii, în luna martie s-a ajuns la un acord pentru formarea unui bloc comercial care să reunească 55 de ţări, creând condiţiile pentru summitul de duminică din Niger, numit African Union, unde s-a anunţat că Ghana va găzdui viitorul sediu central al zonei comerciale şi au avut loc discuţii privind funcţionarea concretă a blocului.

Se speră că Zona Comercială Liberă a Africii Continentale (African Continental Free Trade Area - AfCFTA), cea mai mare de la crearea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), va ajuta la deblocarea potenţialului economic al Africii  prin stimuşarea comerţului intra-regional, întărirea lanţurilor de furnizori şi răspândirea expertizei.

”Ochii lumii se întorc către Africa”, a afirmat preşedintele egiptean şi preşedintele African Union, Abdel Fattah al-Sisi, la ceremonia de deschidere a summitului.

Africa are mult de recuperat. Comerţul intra-regional a reprezentat numai 17% din exporturi în 2017, faţă de 59% în Asia şi 69% în Europa, iar Africa a ratat creşterile economice puternice de care au beneficiat alte blocuri comerciale în ultimele decenii.

Economiştii spuns că există încă dificultăţi semnificative în Africa, între care starea proastă a drumurilor şi a căilor feroviare, regiuni întinse cu tulburări, birocraţia excesivă la graniţe şi corupţia, care au ţinut în loc creşterea şi integrarea.

Membrii s-au angajat să elimine tarifele pentru majoritatea bunurilor, ceea ce va dezvolta comerţul în regiune cu 15%-25% pe termen mediu, dar procentul se va dubla dacă vor fi rezolvate problemele menţionate, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.