O licitaţie pentru achiziţia de arme de asalt calibrul 5,56 mm organizată de Romtehnica este contestată de unul dintre ofertanţi, care lansează acuzaţii de fraudă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania Transcarpat Sportours International SRL, deţinută de Dino Solojan, a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) licitaţia în vederea atribuirii unui contract de furnizare „Armă de asalt cal. 5,56 mm”. Solojan îi acuză pe fostul ministru al Apărării Mihai Fifor şi pe Nicolae Ciucă, la momentul respectiv şef al Statului Major al Apărării, că încă din 2017 ar fi favorizat o firmă germană în vederea atribuirii contractului, relatează PSNews.ro.

În contestaţia depusă, Transcarpat Sportours susţinea faptul că „Ansamblul cerinţelor din Secţiunile III şi IV arată că există deja o armă prestabilită drept câştigătoare, aceste punctaje şi aceşti factori absolut artificiali neavând alt scop decât acela de a garanta câştigarea contractului de către un operator economic cu care MApN şi beneficiarii au menţinut o comunicare intensă în ultimii 3 ani”. 

„Consiliul admite, în parte, contestaţia formulată de SC Transcarpat Sportours International SRL, în contradictoriu cu compania naţională Romtehnica SA, şi obligă autoritatea contractantă la modificare/completarea documentaţiei de atribuire în termen de 15 zile”, se arată în decizia din 28.10.2019 a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

”Ei au tras din pălărie o armă care era decisă cu mult timp înainte. Au făcut toată această fraudă extraordinară, iar eu când i-am întrebat anumite chestiuni, mi-au confirmat. Mai exact, i-am întrebat dacă firma germană le-a dat mostre de-acum un an de zile şi mi-au răspuns că da, au dar nu le au primite în cadrul OUG114/2011”, acuză Dinu Solojan într-o declaraţie pentru PSNews.ro.

„Fraudarea procedurii de achiziţiei de puşti de asalt s-a pregătit din anul 2017, sub conducerea lui Mihai Fifor şi apoi al lui Gabriel Leş şi evident cu acordul lui Ciucă. Pe noi, furnizorii români de armament, efectiv ne omoară MApN cu condiţiile contractuale”, afirmă el.

”MApN a dat în scris că puşca pe care o au acum, cea de la firma germană, este proastă. Vorbim despre aceeaşi firmă germană pe care o vrea acum MApN”, susţine patronul Transcarpat Sportours International SRL, care afirmă că firme din străinătate au fost invitate, că au fost făcute testări comparative, dar că nu au fost vizate şi firmele care derulaseră contracte de puşti de asalt, iar armele lor se află în dotarea Armatei Române.

 
 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.