Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, în piaţa valutară interbancară, după decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a majora achiziţiile lunare de obligaţiuni şi a reduce dobânzile, cursul coborând sub pragul de 4,46 lei/euro, la care s-a menţinut în ultimele zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După anunţul deciziilor, la ora 14.45, ora României, cursul euro a coborât de la 4,4620 lei până la 4,4560 lei.

Evoluţia a fost anticipată de analişti. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"După decizie, evoluţia poate fi în ambele direcţii, fie că preşedintele BCE, Mario Draghi, arată un ton mai înclinat spre relaxare monetară decât se aşteaptă piaţa - pozitiv pentru leu -, fie că va menţine un ton mai precaut - negativ pentru leu", se arată într-un raport de cercetare al ING, publicat joi.

Conducerea BCE a decis joi majorarea cu o treime a achiziţiilor lunare de obligaţiuni, la 80 de miliarde de euro, începând din luna aprilie.

BCE a decis şi noi reduceri ale dobânzilor, pentru stimularea economiei zonei euro, în condiţiile în care inflaţia din regiune a revenit în teritoriu negativ în februarie.

Analiştii financiari se întreabă, însă, dacă aceste măsuri sunt sustenabile pe termen lung şi estimează că ar putea provoca o depreciere accentuată a monedei euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.