Wroclaw, cel de-al treilea oraş ca mărime din Polonia, a învins săptămâna trecută rivali redutabili şi va găzdui o viitoare fabrică de cipuri a companiei Intel, o investiţie de mai multe miliarde de dolari pe care firma americană o face Europa, după ce a fost convinsă de o campanie care promite doi ani de subvenţii, infrastructură, forţă de muncă şi condiţii de viaţă ca în America, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

În faţa unei penurii de semiconductori fără precedent, Europa oferă subvenţii de miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de Asia. În schimb, Intel angajează sume importante pentru investiţii. În condiţiile în care Germania a pus deja mâna pe o investiţie de 30 de miliarde de euro de la compania americană, Polonia a decis să intre şi ea în joc. Succesul său final poate fi văzut ca o lecţie de perseverenţă, comentează Reuters.

CITEȘTE ȘI Intel va cheltui peste 30 de miliarde de euro pentru a construi două fabrici de producţie a cipurilor în Magdeburg, Germania

Producătorul american de cipuri a anunţat vinerea trecută că a decis să investească până la 4,6 miliarde de dolari în noua fabrică de semiconductori de lângă Wroclaw.

Discuţiile purtate de Reuters cu o serie de oficiali guvernamentali polonezi şi directori de companii au dezvăluit detalii inedite despre modul în care un mic oraş din sud-vestul Poloniei a bifat toate căsuţele pentru a obţine ceea ce premierul polonez a declarat că este cea mai mare investiţie greenfield din istoria ţării sale.

Polonia i-a impresionat iniţial pe directorii Intel prin rapiditatea cu care a răspuns la întrebări şi a abordat problemele, a declarat Intel. "Când am început procesul, nu luasem în considerare Polonia", a mărturisit directorul general al Intel, Pat Gelsinger.

"În momentul în care alegeţi o locaţie, imaginaţi-vă că mergeţi la o întâlnire. Aveţi un sentiment, oh, ei chiar vor ca acest lucru să funcţioneze", a spus Gelsinger. "Cu siguranţă am plecat cu o convingere puternică că guvernul local vrea să facă acest lucru să funcţioneze", a explicat oficialul Intel.

CUM SĂ FACI CURTE UNEI COMPANII AMERICANE DE TOP

Polonia a început să curteze Intel în iulie 2021. Oficialii guvernamentali şi din consiliul local s-au întâlnit în mod repetat cu reprezentanţii companiei în următorii doi ani.

Două agenţii guvernamentale - Agenţia Poloneză pentru Investiţii şi Comerţ (PAIH) şi Agenţia pentru Dezvoltare Industrială (ARP) - au jucat un rol cheie în acest proces.

Multe dintre întâlniri s-au desfăşurat de la distanţă, din cauza restricţiilor COVID-19. Marcin Fabianowicz, directorul centrului de investiţii PAIH, s-a întâlnit ulterior cu un reprezentant al ARP şi cu doi directori executivi de rang înalt ai Intel. "După prima întâlnire (în persoană) am fost convins că Polonia are şanse să obţină proiectul", a declarat acesta. "Discuţiile au fost călduroase şi se îndreptau în direcţia cea bună", a relatat el.

Dar când Intel şi-a anunţat investiţiile europene în martie 2022, Germania a primit o fabrică importantă în Magdeburg, în timp ce Intel a spus Poloniei că va extinde doar instalaţia existentă din Gdansk.

Polonia nu s-a lăsat descurajată, obţinând în cele din urmă un acord în cadrul unei întâlniri de două zile luna trecută, au declarat oficialii cu care a stat de vorbă Reuters. "Nu am spus niciodată că nu se poate face ceva", spune Fabianowicz.

NUME DE COD: PROIECT IQ

Cu numele de cod "Proiect IQ", oficialii guvernamentali şi municipali au lucrat în mod confidenţial la strategii pentru a atrage producătorul de cipuri.

O echipă de la o agenţie de promovare a dezvoltării oraşului Wroclaw a realizat o prezentare în care a evidenţiat calitatea vieţii, facilităţile pentru familii, şcolile, pistele de biciclete, piscinele şi datele economice şi demografice.

De asemenea, directorii Intel au fost impresionaţi de faptul că Wroclaw găzduieşte campionii polonezi la fotbal american şi baschet.

Noua fabrică a Intel va fi amplasată pe un teren de 285 de hectare, alături de o altă fabrică de cipuri, de o fabrică PepsiCo şi de o fabrică care produce ferestre.

Terenul de la Wroclaw este împărţit între două municipalităţi - Miekinia şi Sroda Slaska.

Regiunea va investi în noi drumuri spre fabrică, autobuze electrice, o instalaţie de tratare a apei şi linii electrice de înaltă tensiune, a declarat pentru Reuters primarul din Sroda Slaska, Adam Ruciński.

Intel a primit, de asemenea, permisiunea de a construi clădiri înalte de 50 de metri, mai mult decât restricţia obişnuită de 20 de metri, a spus el.

EFECTUL BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ

Lipsa globală de semiconductori a afectat producţia industrială, de la telefoane mobile la vehicule electrice, o penurie care va continua probabil pe tot parcursul anului 2023, potrivit Parlamentului European, deoarece este nevoie de doi-trei ani pentru a construi o nouă fabrică de cipuri.

Polonia speră acum să atragă şi alte companii, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume. Discuţiile cu TSMC au început deja de anul trecut.

"Suntem într-un punct în care ne primim cele 5 minute (de faimă), aşa că multe entităţi sunt interesate", a declarat Jakub Mazur, viceprimarul din Wrocław. "Efectul de bulgăre de zăpadă, odată cu intrarea Intel, va face ca discuţiile din direcţia Taiwan să se întoarcă la noi", spune încrezător edilul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.